Nieuws

Vereniging Hogescholen lanceert hbo-studentenwedstrijd ‘Jij powered by AI?’

Wat is de invloed van artificiële intelligentie (AI) op toekomstige beroepen? Of het nu gaat om de gezondheidszorg, het onderwijs, de techniek of de creatieve industrie: de ontwikkelingen op het gebied van AI gaan razendsnel en spelen overal. Dat biedt kansen, maar brengt ook ethische uitdagingen met zich mee. De Vereniging Hogescholen daagt hbo-studenten uit om met een afbeelding, video of tekst te verbeelden hoe AI hun toekomstige beroep beïnvloedt. De beste inzending wint € 2.601,- (gelijk aan een jaar collegegeld).

Lees het artikel

HBO-Monitor 2024: Uitstekende arbeidsmarktpositie hbo-afgestudeerden

Hbo’ers hebben een uitstekende positie op de arbeidsmarkt, zo blijkt uit de HBO-Monitor 2024 die vandaag is verschenen. Meer dan 90% van de hbo-afgestudeerden vindt binnen drie maanden een baan. Zeven op de tien afgestudeerden hebben een vaste aanstelling. Zeker driekwart van de afgestudeerden blijft werken in de regio waar ze zijn opgeleid. Voorzitter Maurice Limmen van de Vereniging Hogescholen: "De HBO-Monitor 2024 bevestigt opnieuw de cruciale rol van hbo-afgestudeerden in onze samenleving. Hun uitstekende arbeidsmarktpositie toont aan dat het hbo voorziet in de kennis en vaardigheden waar de samenleving om staat te springen."

Lees het artikel

Cyberbeveiligingswet voor het onderwijs werkt averechts

Het voorgenomen besluit van het kabinet om onderwijsinstellingen onder de Cyberbeveiligingswet te plaatsen, draagt volgens Universiteiten van Nederland (UNL), Vereniging Hogescholen, de MBO Raad en SURF niet bij aan betere cyberveiligheid. In tegendeel: het vertraagt de uitvoering van effectieve veiligheidsmaatregelen, leidt tot onnodige bureaucratie en tot hoge kosten. Dat schrijven de vier partijen in een gezamenlijke brief aan minister Bruins van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap.

Lees het artikel

VH ondertekent verklaring voor academische vrijheid

De Vereniging Hogescholen heeft een verklaring ondertekend van de Europese Federatie van Academies van Wetenschappen (ALLEA) waarin wordt opgekomen voor academische vrijheid en autonomie van wetenschappelijke instellingen. Deze verklaring geeft uiting aan de wereldwijd gevoelde zorgen over de toenemende bedreigingen voor de academische vrijheid, zowel in de VS als daarbuiten, en de gevolgen daarvan voor (mondiaal) onderzoek, innovatie en de samenleving. Het roept leden, partners, gelijkgestemde organisaties en overheidsinstellingen wereldwijd op om op te blijven komen vóór academische vrijheid en autonomie van wetenschappelijke instellingen. Aanleiding is de politieke druk op wetenschappers in de VS, de gevolgen voor Nederland en recente (beleids)initiatieven.

Lees het artikel

Reactie VH Staat van het Onderwijs 2025: Talent benutten om arbeidsmarkttekorten te verkleinen

Het rapport De Staat van Onderwijs 2025 van de Inspectie van het Onderwijs bevestigt opnieuw de hoge kwaliteit van ons hbo-onderwijs. Dat zegt voorzitter Maurice Limmen van de Vereniging Hogescholen in reactie op het rapport dat vandaag is gepubliceerd. “Tegelijkertijd zien we aandachtspunten die overeenkomen met onze eigen toekomstambities". Zo blijkt uit het rapport dat bijna 25% van de universitaire masteropleidingen nog altijd niet toegankelijk is voor hbo-studenten. Limmen: “Daarmee is de keuze voor een vervolgopleiding op masterniveau voor veel hbo studenten buiten bereik. Dit in een tijd waarin de beroepspraktijk ook in ons land steeds complexer wordt en de arbeidsmarkt bijvoorbeeld op het vlak van techniek en high tech staat te springen om professioneel talent. Des te onverteerbaarder is dat hbo-bachelorstudenten ontmoedigd worden in hun onderwijsambities op masterniveau. Dit benadrukt bovendien opnieuw het grote belang en de urgentie van het nog verder ontwikkelen en uitbreiden van professionele masteropleidingen aan hogescholen.”

Lees het artikel

Registratie geopend! Meld je aan voor het hbo-festival Voor de toekomst van Nederland

Wat is de rol van het hbo in de toekomst van Nederland? Deze vraag staat centraal op het Hbo-festival - Voor de toekomst van Nederland op 9 mei in het NBC in Nieuwegein. En jij bent van harte uitgenodigd om erbij te zijn. Samen met 36 hogescholen vieren we niet alleen de kracht van het hbo, maar ook het 50-jarig jubileum van onze vereniging. Dit wordt een dag om niet snel te vergeten!

Lees het artikel

VH: Aangekondigd beleid minister mist concrete ambitie voor het hbo

“Het aangekondigde beleid van minister Bruins van OCW voor de komende jaren bevat aanknopingspunten voor de verdere ontwikkeling van het hoger beroepsonderwijs maar mist concrete ambitie.” Dat zegt voorzitter Maurice Limmen van de Vereniging Hogescholen in reactie op de beleidsvoornemens die minister Bruins vandaag aan de Tweede Kamer heeft gestuurd.  

Lees het artikel

Praktijkgericht onderzoek in hbo helpt economie steeds beter

De Vereniging Hogescholen (VH) is blij met het positieve oordeel dat het Rathenau Instituut geeft over het praktijkgericht onderzoek aan hogescholen. “Dat hogescholen volgens het Rathenau Instituut daarmee een steeds grotere rol spelen bij de aanpak van maatschappelijke vraagstukken is een mooi compliment,” zegt VH-voorzitter Maurice Limmen.

Lees het artikel

Verkenningscommissie ingesteld voor sectorale verkenning in het kunstonderwijs

De Vereniging Hogescholen heeft een externe verkenningscommissie ingesteld voor het hbo kunstonderwijs (KUO). Oud-minister Jet Bussemaker treedt op als voorzitter van de commissie. De verkenningscommissie is gevraagd om de ontwikkelingen in de werkvelden, waarvoor in het kuo wordt opgeleid, en in de bredere maatschappij in kaart te brengen. En om aan te geven hoe het onderwijs en onderzoek aan kunsthogescholen hierop kan inspelen, zodat het KUO zich kan blijven ontwikkelen binnen een veranderende maatschappij en arbeidsmarkt.

Lees het artikel

Meer hbo-studenten kiezen voor de lerarenopleiding basisonderwijs

De instroom van nieuwe studenten in het hoger beroepsonderwijs is in het studiejaar 2024-2025 met 0,9% nagenoeg gelijk gebleven in vergelijking met vorig studiejaar. Dit blijkt uit de definitieve instroomcijfers in het hoger beroepsonderwijs van de Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO). Een sterke groei is er bij de pabo’s; bijna 6000 studenten zijn dit studiejaar begonnen aan de opleiding tot leraar basisonderwijs. “Het onderwijs staat te springen om goede en gemotiveerde leerkrachten, dus het is heel belangrijk dat zoveel studenten aangeven hier hun toekomst in te zien”, zegt voorzitter Maurice Limmen van de Vereniging Hogescholen.

Lees het artikel