Hogescholen spelen goed in op ontwikkelingen op de (inter)nationale arbeidsmarkt op korte én de lange termijn. Dat doen zij ook om de emancipatiefunctie van het hoger beroepsonderwijs te borgen, rekening houdend met de keuzevrijheid van studenten.
Regionale en landelijke netwerken
Op regionaal niveau hebben hogescholen, bedrijven en instellingen netwerken gevormd waarin zij samen studenten opleiden en onderzoek doen. In duale en deeltijdopleidingen werken studenten drie of meer dagen bij een bedrijf en gaan de overige werkdagen naar school. De voltijdstudenten leren een kwart van hun studietijd in de praktijk. Zij nemen vraagstukken van hun bedrijf mee als lesmateriaal. In bijvoorbeeld Centres of Expertise werken bedrijven en hogescholen samen aan innovaties op de werkvloer en brengen deze kennis óók naar het onderwijs. Als hogescholen hun opleidingen vernieuwen, betrekken zij daarbij bedrijven en instellingen om de opleiding perfect te laten aansluiten op de kennis en vaardigheden die in de beroepspraktijk nodig zijn.
Samenwerking en overleg
Hier zetten wij op een rij hoe de samenwerking en het overleg tussen bedrijfsleven en instellingen met hbo-onderwijs en -onderzoek is vormgegeven. Dat doen we aan de hand van deze onderwerpen:
Subthema's van dit thema 'Inspelen op arbeidsmarkt': Leven Lang Ontwikkelen - Ondernemerschap - Loopbaanoriëntatie en studiekeuze - Voorlichting en studieloopbaanbegeleiding
Contactpersonen bij de Vereniging Hogescholen: Charifa Soulami, Aldert Jonkman, Melissa Keizer