Sector

Bètatechniek

Met ruim 100.000 studenten is het hoger technisch en natuurwetenschappelijk onderwijs, oftewel bètatechniek, goed voor zo’n 20% van het totaal aantal studenten binnen het hbo. De sector kent in totaal 94 opleidingen hierbinnen bestaan 83 voltijd opleidingen, 56 deeltijd opleidingen, 20 duale opleidingsvarianten, 38 associate degree-opleidingen en 20 bekostigde masters. In totaal bieden 18 hogescholen bekostigd bètatechnisch onderwijs aan.

Sectoraal adviescollege
Elk van de zeven sectoren binnen het hbo heeft een sectoraal adviescollege (SAC). De sector betatechniek is onderverdeeld in zes domeinen: Applied Science, Bouw en Ruimte, Creative Technologies, Engineering, ICT en Maritime Operations. Elk domein heeft een voorzitter die als geassocieerd lid is aangesloten bij het sac. Dit zorgt voor korte lijnen en directe afstemming tussen het sac en de inhoudelijke domeinen.


Gerelateerd nieuws

Van het gas af met praktijkgericht onderzoek

Article

In de serie De Koplopers, geproduceerd door De Balie uit Amsterdam, staan de grootste maatschappelijke vraagstukken centraal die we in Nederland de komende jaren samen het hoofd moeten bieden. De aflevering van vanavond, getiteld 'Van het gas af', gaat over de kansen die grondwarmte biedt voor het maken van vers voedsel in de kans en het verwarmen van woningen. Te gast zijn onder meer Mieke Oostra (lector Nieuwe Energie in de Stad Hogeschool Utrecht) en Paul Das (projectleider bij Bos Groep B.V. en afgestudeerd bouwkundige Hogeschool Utrecht).

Lees meer

Samen met bedrijfsleven hbo-professionals opleiden voor energietransitie 

Article

In verscheidene regio’s verspreid over het land zijn netwerken gevormd tussen hogescholen, bedrijven en instellingen. Zo’n netwerk is onmisbaar om studenten op te leiden én om onderzoek te doen in Centres of Expertise. Professionals uit bedrijven en instellingen, onderzoekers van de hogeschool en studenten werken samen aan direct toepasbare innovaties op de werkvloer en brengen die kennis ook naar het onderwijs.  Dat gebeurt bijvoorbeeld in het Sustainable Electrical Energy Centre of Expertise (SEECE, Hogeschool van Arnhem en Nijmegen) voor duurzame, betrouwbare en betaalbare elektrische energievoorziening. 

Lees meer

Samenwerken in Centres of expertise voor onderzoek en onderwijs

Article

Centres of expertise zijn meestal gericht op een opleidingsdomein (54%) of juist een zeer divers palet op opleidingen (42%). Het belangrijkste motief van marktpartijen om aan deze Centres deel te nemen is de toegang tot praktijkgericht onderzoek door hogescholen. In het hbo ligt de nadruk bij de inhoudelijke focus van de samenwerking vooral op het verbeteren van het onderwijs en het ontwikkelen van nieuwe kennis. Dit blijkt uit een impactmeting 2019 van Katapult, een netwerk van meer dan 300 samenwerkingsverbanden tussen beroepsonderwijs, bedrijfsleven, onderzoek en overheid. 

Lees meer

Meer informatie