Actualiteit

Hogescholen voeren campagne tegen bezuinigingen en ‘Voor de toekomst van Nederland’

Alle 36 hogescholen lanceren vandaag de landelijke campagne ‘Ik maak bezwaar tegen de bezuinigingen op het hbo - Voor de toekomst van Nederland’. Maurice Limmen, voorzitter van de Vereniging Hogescholen: "Hogescholen zijn bij uitstek de plek om mensen snel en effectief voor te bereiden op de arbeidsmarkt, ook voor beroepen waarin tekorten zijn, zoals in het onderwijs, de techniek en de gezondheidszorg. Hogescholen zorgen voor kennis en innovatie in de regio. De plannen van het kabinet doorkruisen dat. Daarom komen wij stevig in actie tegen de kabinetsplannen."

De campagne is een vervolg op de acties die hogescholen in heel Nederland hebben gevoerd tijdens de opening van het hogeschooljaar 2024-2025. Samen met de Vereniging Hogescholen pleiten zij onafgebroken bij de politiek tegen de bezuinigingsplannen. Het doel van deze campagne blijft dan ook om de aangekondigde bezuinigingen op het hbo (zoals de langstudeerboete en de terugdringing van de internationalisering) bij het kabinet van tafel te krijgen en om ervoor te zorgen dat er genoeg middelen blijven voor praktijkgericht onderzoek.

Wij maken bezwaar!
De campagne richt zich in de eerste plaats tegen de aangekondigde langstudeerboete. In aanloop naar de begrotingsbehandeling van het ministerie van OCW eind november roepen we studenten, docenten, onderzoekers en bestuurders op om massaal bezwaar te maken tegen de langstudeerboete met hun persoonlijke reden. De centrale boodschap: ‘Wij maken bezwaar en laten ons niet zomaar onrechtvaardig beboeten. Langer studeren hoort géén overtreding te zijn en daarom geven we namens het hbo een sterk signaal af aan dit kabinet. Alle 36 hogescholen met samen meer dan 450.000 studenten, 1.000 opleidingen en bijna 60.000 medewerkers roepen het kabinet-Schoof op: veeg de langstudeerboete van tafel!'

Op de website www.voordetoekomstvannederland.nl vind je alle informatie over de campagne. Binnenkort vind je hier ook video's van studenten en docenten die persoonlijk bezwaar maken tegen de langstudeerboete. Deze video’s worden ook gedeeld op Instagram (@voordetoekomstvannederland) en op andere social mediakanalen (#MaakBezwaar #VoordetoekomstvanNederland). In de campagne laten de hogescholen een veelkleurig beeld zien van opleidingen en beroepen waar de arbeidsmarkt om staat te springen. Daarmee werken we toe naar een protestactie van hogescholen voor de Tweede Kamer in Den Haag komend najaar. De campagne loopt tot eind 2024.


Lees ook:

Gerelateerd

Prinsjesdag 2024: Bezuinigen op hbo schaadt studenten en economie

Article

“Onze boodschap is duidelijk: bezuinig niet op de opleidingen van onze studenten, maar investeer juist in het hbo", zegt Maurice Limmen, voorzitter Vereniging Hogescholen in reactie op de vandaag gepresenteerde begroting 2024 van het ministerie van OCW. “De kabinetsplannen dreigen de opleiding van voldoende gekwalificeerde mensen te bemoeilijken. Dit terwijl juist hogescholen bij uitstek de plek zijn om mensen snel en effectief voor te bereiden op de arbeidsmarkt: 93% van onze studenten heeft binnen drie maanden na afstuderen een betaalde baan. Als het kabinet woord houdt en daadwerkelijk het hbo wil stimuleren, moeten de bezuinigingen juist worden geschrapt.” De zorgen van de hogescholen worden vandaag nog eens extra onderstreept door de kritiek op de kabinetsplannen van CPB, SCP en PBL die stellen dat de bezuinigingen op onderwijs, onderzoek en innovatie de ‘welvaart in de toekomst’ schaden.

Lees meer

Vereniging Hogescholen roept kabinet op: 'Schrap de bezuinigingen op hbo en investeer in hbo-talent'

Article

"Doe het niet, die langstudeerboete, en doe het zo snel mogelijk niet" zo sprak voorzitter Maurice Limmen van de Vereniging Hogescholen afgelopen donderdag bij de opening van het nieuwe hogeschooljaar bij de HAN. Limmen roept het kabinet op af te zien van bezuinigingen op het hbo en juist te investeren in talent. Limmen: "Alleen al de plannen om de langstudeerboete opnieuw in te voeren, zorgen er helaas voor dat jongeren nu al andere keuzes maken. Ik sprak afgelopen zomer studenten die niet meer voor een technische opleiding gaan, of in plaats van een bachelor een kortere Associate degree zijn gaan doen."

Lees meer

Oproep aan politiek: Zet hbo in zijn kracht voor hogere arbeidsproductiviteit

Article

Op 8 augustus 2024 meldde het CBS dat het historisch slecht gaat met de arbeidsproductiviteit in Nederland: terwijl groei nodig is, daalde die juist, met 1,5%. De uren die mensen werken, zijn minder geld gaan opleveren. Nederland daalt ook op internationale ranglijsten van de arbeidsproductiviteit en bungelt onderaan in Europa. Topeconoom Barbara Baarsma meldde deze week dat uit haar onderzoek blijkt dat onderwijs de beste manier is om de arbeidsproductiviteit wél omhoog te krijgen, met innovatie op plaats twee. Hogescholen willen Nederland daarbij heel graag helpen. Dan moeten ze daartoe ook in staat worden gesteld, betogen namens het bestuur van de Vereniging Hogescholen Maurice Limmen (voorzitter), Anka Mulder (tevens voorzitter Hogeschool Saxion) en Joep Houterman (tevens voorzitter Fontys Hogeschool). Plannen om te bezuinigen op hogescholen zijn dan eigenlijk de omgekeerde wereld. 

Lees meer