Publicaties / Bijeenkomsten

Plenaire sprekers jaarcongres Vereniging Hogescholen 2020

Update 16 maart 2020 

Inmiddels is duidelijk dat er tot en met 6 april aanstaande geen onderwijs meer plaatsvindt op locaties van hogescholen en universiteiten. Daarnaast zijn ook grote evenementen met meer dan 100 personen verboden. Dit betekent dat het jaarcongres georganiseerd door de Vereniging Hogescholen op donderdag 9 april 2020 helaas niet zal plaatsvinden.

Wij hebben inmiddels een nieuwe datum vastgelegd: woensdag 25 november 2020, in Congrescentrum 1931, Den Bosch. Wij hopen dat het jaarcongres 'Helden van het HBO' dan alsnog kan plaatsvinden. Reserveer deze datum in uw agenda en volg de website van de Vereniging Hogescholen voor meer informatie en aanmelding voor het jaarcongres.


 

Dit zijn onze sprekers in het plenaire deel:

Merel van Vroonhoven
Merel van Vroonhoven volgt sinds september 2019 de verkorte deeltijd Pabo bij Hogeschool Inholland. Zij stopte als bestuursvoorzitter van de Autoriteit Financiële Markten, om de overstap te maken naar het (speciaal) onderwijs. "Ik wil een groter deel van mijn tijd besteden aan mensen die het niet vanzelfsprekend op eigen kracht redden", zei zij in een FD-interview. Naast de Pabo-studie is Merel onafhankelijk aanjager voor de aanpak van het lerarentekort. Ook beschrijft zij in een Volkskrant-column haar avonturen na haar overstap. Merel van Vroonhoven, die in 2012 werd gekozen tot Topvrouw van het Jaar, had eerder ook bestuursfuncties bij de Nederlandse Spoorwegen en Nationale-Nederlanden. Ze studeerde  geofysica aan de TU Delft en voltooide een MBA aan Insead.


Ahmed Marcouch
"Iedereen verdient een goede school om het beste uit zichzelf te halen. Want onderwijs is een sleutel naar het goede leven," aldus Ahmed Marcouch, burgemeester van Arnhem. Daar is hij verantwoordelijk voor zaken zoals openbare orde, veiligheid en regionale samenwerking. Van 2010 tot maart 2017 was hij lid van de Tweede Kamer. Daarvoor was Marcouch van 2006 tot 2010 stadsdeelvoorzitter in de Amsterdamse wijk Slotervaart. Voor hij politiek actief werd, werkte hij tien jaar bij de politie. In die tijd volgde hij de lerarenopleiding maatschappijleer aan de Hogeschool van Amsterdam en gaf hij les aan een ROC in Amsterdam.


Vivianne Bendermacher
Vivianne Bendermacher is een Nederlandse journalist en presentatrice. Zij heeft onder meer Techionista opgericht, een platform over vrouwen en technologie. 
Sinds begin 2016 behoort Bendermacher tot de vaste deskundigen van RTL Boulevard en is ze regelmatig in dit programma te zien als expert op het gebied van technologie en lifestyle. Bendermacher studeerde journalistiek aan de Fontys Hogeschool in Tilburg. Na haar afstuderen trad ze in dienst van uitgeverij Sanoma. In 2008 werd Bendermacher hoofdredacteur. Eerst van het populair wetenschappelijke tijdschrift Kijk (2008 – 2014) en daarna van het vrouwenblad Viva (2014-2015). In augustus 2015 nam Bendermacher afscheid van Sanoma. Daarnaast was ze columniste voor LINDA. en het Technisch Weekblad. 


Dirk Megens
Dirk Megens is Leraar van het Jaar mbo. Hij geeft onder meer rekenen en economie aan het ROC Nijmegen. Dirk Megens behaalde zijn bachelor Business Administration en Management aan de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen, waar hij ook de ILS-KOP-opleiding Tweedegraads Docent Economie afrondde. In 2013 startte hij de website meneermegens.nl. "Wat begon als extra service voor mijn studenten begint nu verder te groeien. Medio september 2019 ruim 1.700.000 keer bekeken. Een eigen rekenkanaal op YouTube en website www.meneermegens.nl met uitleg over de rekentoets 2F en 3F & Verpleegkundig Rekenen. Vrijwel dagelijks krijg ik vragen uit het hele land bij hulp met (verpleegkundig) rekenen", aldus Dirk Megens. Zie ook: Facebook, LinkedIn


Daan Luining
Daan Luining is de oprichter van de kweekvlees startup Meatable. Daan begon de reis als onderzoeker waar hij werkte aan de aller eerste gekweekte hamburger, waarna hij wetenschappelijk directeur werd bij de Non-profit New Harvest in New York. Terug in Nederland heeft hij Meatable gestart om 100% echt vlees te maken zonder dat daar ooit nog een dier voor hoeft te sterven. Daan startte zijn studieloopbaan aan het Middelbaar Laboratorium Onderwijs (MLO) van Mbo Rijnland, doordat de lessen van het MLO worden gegeven op Hogeschool Leiden was de overstap naar de Bachelor Biologie & Medisch Laboratorium Onderzoek aan Hogeschool Leiden snel gemaakt. Aansluitend volgde Daan de master Biologische Wetenschappen aan de Universiteit Leiden.  Zie ook: LinkedIn


Arno Deege
Arno Deege is Kinderoncologischverpleegkundige bij het Prinses Máxima Centrum voor kinderoncologie in Utrecht. Een paar jaar geleden is het Prinses Máxima Centrum opgericht, voor alle kinderen die worden getroffen door kanker. Het AVROTROS-programma 'Helden van Het Máxima' gaf een unieke kijk achter de schermen van dit kinderziekenhuis. Een jaar lang werden de werknemers van het centrum gevolgd. Zij staan dag en nacht paraat en kunnen het verschil maken tussen leven en dood. In deze uitzending schoven Arno Deege en directeur Rob Pieters aan om over hun bijzondere werk te vertellen. Arno Deege heeft de duale variant HBO-V afgerond aan de Hogeschool Inholland, gevolgd door de Specialistische vervolgopleiding tot kinderverpleegkundige aan de Amstelacademie en vervolgens de opleiding tot Kinderoncologisch verpleegkundige. Zie ook: LinkedIn


Tafeldame: Neelie Kroes
Neelie Kroes is tijdens het jaarcongres te gast als tafeldame. Ze begon haar carrière aan de Economische Hogeschool in Rotterdam waar ze eerst economie studeerde en later een jaar les gaf. U kent haar vooral als voormalig EU commissaris Mededinging, voormalig EU commissaris Digitale Agenda en voormalig vice-President van de Europese Commissie. Momenteel is zij board member/advisor van verschillende (inter)nationale ondernemingen, waaronder Salesforce. Daarnaast vervult zij enkele non-business functies, zoals voorzitter Stichting LittleBitz, bestuurslid Rijksmuseumfonds, ambassadeur Vrouwenhart en lid Comité van Aanbeveling AMREF Flying Doctors. 


Dagvoorzitter: Marijke Roskam
Uw dagvoorzitter Marijke Roskam is een veelzijdig type. Zo herkent u haar stem wellicht van BNR Radio, ze is de zogeheten station voice. Ze werkte jaren voor dit en andere media als radiojournalist, producer en DJ. Ook was ze statenlid bij de provincie Friesland. Op dit moment concentreert ze zich op het leiden van congressen, vergaderingen en evenementen en geeft ze trainingen en coaching aan professionals die zichzelf beter willen presenteren. Haar thema’s zijn onder meer innovatie, arbeidsmarkt, zorg, onderwijs, communicatie, duurzaamheid en ondernemerschap. Ze begon haar loopbaan met een journalistieke opleiding bij Hogeschool Windesheim. Zie ook: LinkedIn


Foto: Wessel de Groot Viggo Waas
Duizendpoot Viggo Waas  is cabaretier, acteur, televisiemaker en columnist. Viggo draagt het onderwijs een heel warm hart toe. Hij komt uit een leraarsnest (beide ouders waren docenten), hij heeft de Academie voor Lichamelijke Opvoeding in Amsterdam gedaan en hij heeft lesgegeven. Hij combineerde jarenlang lesgeven met optredens in schoolgebouwen en buurthuizen, tot op het cabaretfestival Cameretten dan eindelijk de doorbraak naar een breder publiek kwam. Samen met Peter Heerschop en Joep van Deudekom richtte hij vanwege het jubileum van de ALO de cabaretgroep NUHR op en ze trokken direct volle zalen. Zijn doorbraak bij het grote publiek krijgt hij door zijn wekelijkse optredens in het tv-programma Kopspijkers. Zijn eerste solotheaterprogramma in 2016 Cruijff & Pipo was een theatersucces , en in 2015 verscheen zijn verhalenbundel Viggo drijft over. In 2019-2020 speelt hij zijn theatervoorstelling de Meestervoorspeller.

Tijdens het jaarcongres van de Vereniging Hogescholen reflecteert Waas tussendoor op de gesprekken over heldendom. Om 16.00 uur volgt een optreden van 20 minuten van de cabaretier en roept hij uit 37 genomineerden de HBOHeld 2020 uit. 


Gerelateerde artikelen