Sector

Kunst

 

‘Kunst’ is een zeer selectieve sector binnen het hoger beroepsonderwijs. Met nog geen 20.000 toekomstige creatieve professionals vormt deze groep 4% van het totaal aantal studenten in het hbo. De omvang van de opleidingen is al jaren stabiel door bewust beleid bij met name de disciplines Muziek en Beeldende Kunst. Dat blijft ook zo. Studenten in het hbo kunstonderwijs hebben een hoge motivatie. Het kunstonderwijs heeft de laagste uitval en het hoogste studiesucces van alle sectoren in het hbo. 

Elk van de zeven sectoren binnen het hbo heeft een sectoraal adviescollege (SAC). 


Gerelateerd nieuws

Sterke arbeidsmarktpositie van creatief opgeleide

Actualiteit

De meest selectieve sector uit het hbo, het kunstonderwijs, is een succesvolle en kansrijke sector. Kenmerkend zijn de lage werkloosheid onder afgestudeerden, het hoogste studiesucces en de laagste uitval, zo is te lezen in de factsheet 'Sterke arbeidsmarktpositie van de creatief opgeleide!' die de Vereniging Hogescholen vandaag publiceert. Er is al een aantal jaren sprake van een daling in de werkloosheid onder kunstenaars, met name tussen 2015 en 2016 is een zeer sterke afname daarvan zichtbaar. 

Lees meer

Trouw volgt vier net afgestudeerde kunstenaars

Actualiteit

Vandaag publiceert Trouw een artikel over vier net afgestudeerde kunstenaars: Laurens de Man (Conservatorium van Amsterdam), Nick Livramento Silva (ArtEZ Toneelschool), Pip Passchier (Willem de Kooning Academy) en Zara Dwinger (Nederlandse Filmacademie van de Amsterdamse Hogeschool voor de Kunsten). Zij studeerden veelbelovend af met hoge cijfers. Hoe worden zij daarna kunstenaar? Trouw volgt de komende jaren deze vier kunstbeloftes op weg naar hun doel.

Lees meer

Kunst kijken

Actualiteit

End of Food, Fix the fixation en Welcome to my playground zijn de namen van enkele kunstwerken van studenten van de Koninklijke Academie voor Beeldende Kunsten. Zij stellen hun eindejaarsopdrachten tentoon in een oude Elektriciteitsfabriek in Den Haag. Kunsthogescholen in het hele land tonen momenteel eindejaarsopdrachten en eindexamen werken. Zie hieronder waar je terecht kunt voor de tentoonstellingen en uitvoeringen van jong talent.

Lees meer

Meer informatie