Actualiteit

Terugblik #hbodiscours over toekomstgericht opleiden op 7 maart 2018

De slag om de arbeidsmarkt in de regio een impuls geven

‘De Publiek-private samenwerking versterken, bedrijven aan het roer van Centers of Expertises zetten, een Regionaal Investeringsfonds zoals in het mbo voor het hbo introduceren”, volgens Doekle Terpstra, voorzitter van UNETO VNI, zijn deze ideeën onder andere nodig om de regionale aansluiting van hogescholen en de arbeidsmarkt een impuls te geven. De oud-voorzitter van de HBO Raad en Inholland gaf met verve een inleiding bij het #hbodiscours over toekomstgericht opleiden; de aansluiting hoger onderwijs en arbeidsmarkt. Dat deed hij met mooie woorden over de hogescholen van vandaag de dag, maar ook met een aantal radicale voorstellen die de toon zetten voor een stevige discussie met o.a. vertegenwoordigers van werkgevers, Kamerleden, docenten en lectoren van hogeschool en studenten in een volle zaal van Café Dudok.

Radicale oplossing is nodig voor het docententekort
“In 2020 zou voor alle docenten in het beroepsonderwijs een hybride carrière de norm moeten zijn”. Dat was onder andere een voorstel van Doekle Terpstra waarbij hij zijn idee alsvolgt inleidde: “een radicale oplossing is nodig want de praktijk is weerbarstig.” Tot slot pleitte Terpstra voor een BBL-structuur in het hbo. Bij een BBL-traject heeft een werknemer een arbeidsovereenkomst waarbij hij of zij één dag in de week naar een ROC opleiding gaat. Doekle Terpstra noemt dit een idee om over na te denken in het hbo.

Breed opleiden of vakspecialisten?
Alhoewel een ruime meerderheid van de aanwezigen tegenstander is van de stelling “In de snel veranderende arbeidsmarkt is alleen nog behoefte aan breed opgeleide professionals”, konden de voor- en tegenstanders elkaar nog enigszins vinden als het woordje “alleen” werd weggelaten. Volgens Gertrud van Erp, secretaris van VNO NCW en MKB Nederland, hebben werkgevers breed opgeleide professionals nodig maar wel met goede vaardigheden en vakmanschap. Hanneke Ackerman, programmamanager onderwijs bij de FME, ook tegenstander van de stelling, benadrukt dat studenten moeten meekrijgen dat ze zich een leven lang ontwikkelen. “Wij zorgen ervoor dat bedrijven dat zullen faciliteren.” Bert Schroën, directeur faculteit Bèta Sciences en Technology, Zuyd Hogeschool, is voorstander van breed opgeleide studenten. “Breed opleiden is van belang om de regionale aansluiting te vinden”, zo beweert hij waarbij hij verwijst naar de Chemelot Innovation and Learning Labs. Hij is voorstander van een ecosysteem in de regio waar docenten ook werken in het bedrijfsleven. De discussie over deze stelling werd beëindigd door een docent van de Hogeschool voor de Kunsten: “Ook een student die wordt opgeleid tot violist, dus specialist, moet je in brede zin vooral creativiteit meegeven.”

De kamer niet uit voordat het is opgelost
Bij de volgende stelling werd de discussie verhard. Er was meer verdeeldheid over de stelling “Kwaliteit gaat boven kwantiteit, ook bij opleidingen met een tekort op de arbeidsmarkt. Een numerus fixus is dus geoorloofd”. Judith Tielen, Tweede Kamerlid van de VVD, is evenals Paul van Meenen, Tweede Kamerlid van D66, tegenstander van de stelling. Van Meenen is stellig, hij vindt een numerus fixus onbegrijpelijk bij sectoren waar grote tekorten zijn. “We moeten studenten niet al aan de voorkant tegenhouden, maar maximaal inzetten op het regelen van stages als daar het probleem zit”. Willem Baumfalk van de HvA vindt dat iets te gemakkelijk klinken. Hij benadrukt het belang van het goed begeleiden van studenten bij een stage, en het hebben van voldoende stageplekken,  hij ziet daarin geen aanbod en oplossing vanuit het bedrijfsleven. Bert Schroën van Zuyd Hogeschool en de studenten beklemtonen de gezamenlijke verantwoordelijkheid van instellingen en het bedrijfsleven. Gertrud van Erp van VNO NCW steekt de hand uit: “We moeten meer samenwerken en dit gezamenlijk bespreken. Daarbij zouden we de kamer niet uit mogen voordat het probleem is opgelost.”

Lector van het jaar 2018
Aan het eind van het #hbodiscours stelde Rhea van der Dong, voorzitter van ISO, de drie genomineerde lectoren voor de lector van het jaar voor. Samen met ScienceGuide reiken zij jaarlijks de prijs uit voor de 'lector van het jaar' waarbij de jury met name kijkt naar het enthousiasme dat de lector en de onderzoeken bij de studenten losmaken. Welke lector komt tot nieuwe leerroutes, stoomt studenten klaar voor de banen van morgen of werkt met bedrijven aan leven lang leren? Aansluiting op de arbeidsmarkt was voor ISO en ScienceGuide dit jaar de inzet voor de zoektocht naar een nieuwe Lector van het Jaar. Aan het einde van het discours werd de winnaar bekendgemaakt door Thom de Graaf, voorzitter van de Vereniging Hogescholen. Gerard Schouten, lector Big data van Fontys Hogescholen, mag zich een jaar lang Lector van het jaar noemen. In zijn reactie bedankte hij zijn collega’s en vertelde over de vlucht die zijn vakgebied op dit moment neemt. Daarmee eindigde het #hbodiscours met een winnaar die onderzoek doet over een zeer actueel onderwerp waarmee het onderwijs startende professionals kan afleveren waar het werkveld om zit te springen.

Gerelateerd

Vereniging Hogescholen pleit bij informateur voor goed en toegankelijk hoger beroepsonderwijs

Article

De Vereniging Hogescholen heeft een brief geschreven aan informateur Ronald Plasterk om aandacht te vragen voor het hoger beroepsonderwijs in Nederland. De VH benadrukt dat goed en toegankelijk onderwijs essentieel is voor een gezonde maatschappij en economie.

Lees meer

VH werkt aan convenant ter stimulering regionale mkb-innovaties

Article

De Vereniging Hogescholen en het samenwerkingsverband van de negen regionale ontwikkelingsmaatschappijen (ROM’s) in Nederland (ROM-Nederland) maken afspraken om het ontwikkelen en benutten van kennis in het regionale bedrijfsleven te verbeteren. Die afspraken worden vastgelegd in een convenant dat later dit voorjaar wordt ondertekend. Voorzitter Maurice Limmen van de Vereniging Hogescholen: “Hogescholen en ROM’s willen de structurele en duurzame samenwerking tussen ambitieuze ondernemers en kennisinstellingen helpen versterken. Dat is cruciaal om te komen tot diepgang en daarmee een innovatiever mkb in de regio. Dit convenant is een belangrijke stap in die richting”.

Lees meer

Commissie positionering hbo geïnstalleerd 

Article

Nederland staat voor grote maatschappelijke uitdagingen. De komende decennia zijn honderdduizenden nieuwe hoogopgeleide professionals nodig. Dat vereist een sterker gepositioneerd hoger beroepsonderwijs. Want juist hogescholen zijn vanuit hun regionale spilfunctie essentieel voor de economische structuurversterking en de leefbaarheid van Nederland. Een nieuwe commissie gaat zich buigen over de vraag hoe die positie van het hbo kan worden versterkt. Maurice Limmen, voorzitter van de Vereniging Hogescholen: “De huidige samenleving heeft een stevig hoger beroepsonderwijs nodig. De verminderde instroom van vwo’ers is daarmee een van de aanleidingen om de positionering van het hbo breder onder de loep te nemen”.

Lees meer