Actualiteit

Hogescholen succesvol in zelfregie op instroom internationale studenten​

De Vereniging Hogescholen heeft in het voorjaar van 2024 een voorstel tot zelfregie op de instroom van internationale studenten aangeboden aan het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap (OCW). Maurice Limmen, voorzitter Vereniging Hogescholen: “Vorig jaar maakten we bindende afspraken, nu een jaar later kunnen we vaststellen dat hogescholen succesvol sturen op het aantal internationale studenten en op een gerichte instroom. Het aantal internationale studenten in het hbo is al jarenlang beperkt en in balans, om ook in de toekomst dit evenwicht te behouden hebben we maatregelen genomen, deze blijken te werken. Bovendien is het Nederlands al lang en breed de norm in het hbo, 93% van de opleidingen wordt gewoon in het Nederlands aangeboden.”   

De VH pleit, in navolging van de Raad van State, ervoor om in ieder geval de bestaande hbo-opleidingen die Engelstalig worden aangeboden bij de maatregelen die worden voorgesteld in de WIB te ontzien. De VH roept daarom op om bestaande anderstalige opleidingen in het hbo buiten de Toets Anderstalig Onderwijs (TAO) te houden. 

Wet Internationalisering in balans (WIB) 
De afspraken voor zelfregie van de hogescholen hangen nauw samen met het huidige wetsvoorstel internationalisering in balans (WIB) waar het kabinet momenteel aan werkt. Het doel van dit wetsvoorstel is het ontwikkelen van instrumenten waarmee de voordelen van internationalisering worden versterkt en de nadelen ervan worden beperkt. Hogescholen begrijpen dat een te grote instroom van internationale studenten tot zorgen leidt in de maatschappij, bijvoorbeeld over de druk op studentenhuisvesting. Ongebreidelde groei van het aantal internationale studenten is in het hbo echter niet aan de orde: het aandeel internationale studenten in de bachelorfase in het hbo is al jaren stabiel op ongeveer 8 à 9% van het totaal aantal studenten. Het aandeel Nederlandse studenten bachelor in het hbo is daarmee groter dan 90%. Bij de internationale studenten die zich dit studiejaar hebben ingeschreven voor een hbo-bachelor is een daling te zien van -8,5% (EER) en -5,5% (niet-EER). 

Studentenhuisvesting en Nederlandse taalles 
Hogescholen zijn verder samen met gemeenten en studentenhuisvesters actief op zoek gegaan naar oplossingen voor huisvestingsproblemen die samenhangen met de instroom van internationale studenten. Daarnaast wordt gewerkt aan de uitbreiding van het cursusaanbod Nederlandse taallessen voor zowel Nederlandse als internationale studenten en internationale medewerkers. 

Overgrote deel hbo-opleidingen is Nederlandstalig 
De meeste beroepen waar het hbo voor opleidt zijn Nederlandstalig, zoals verpleegkundige en de leraar, de opleidingen voor deze sectoren zijn en blijven daarom ook Nederlandstalig. Het overgrote deel van de opleidingen in het hbo is daarom in het Nederlands te volgen (93%); voor 80% van de opleidingen geldt dat deze zelfs alleen maar in het Nederlands te volgen zijn.  Alleen opleidingen voor sectoren die per definitie in een internationale context werken, zoals de hotelscholen en de luchtvaartsector, zijn meestal anderstalig.  

Gebalanceerde instroom internationale studenten 
Hogescholen zien een grote meerwaarde in een gebalanceerde instroom van internationale studenten. In een aantal sectoren en in veel regio’s is er een specifieke behoefte aan talent om bijvoorbeeld tekorten op arbeidsmarkt op te vangen. Op deze manier kunnen internationale studenten de Nederlandse economie en de maatschappij van nut zijn.  

Voor het meest recente factsheet studentenaantallen zie: 'Facsheet Instroom, inschrijvingen en diploma’s 2024/2025'

Voor het volledige overzicht aan maatregelen zie: 'VH - Brief betreffende zelfregie hogescholen op instroom internationale studenten' (13 maart 2024)

Gerelateerd

Reactie VH Staat van het Onderwijs 2025: Talent benutten om arbeidsmarkttekorten te verkleinen

Article

Het rapport De Staat van Onderwijs 2025 van de Inspectie van het Onderwijs bevestigt opnieuw de hoge kwaliteit van ons hbo-onderwijs. Dat zegt voorzitter Maurice Limmen van de Vereniging Hogescholen in reactie op het rapport dat vandaag is gepubliceerd. “Tegelijkertijd zien we aandachtspunten die overeenkomen met onze eigen toekomstambities". Zo blijkt uit het rapport dat bijna 25% van de universitaire masteropleidingen nog altijd niet toegankelijk is voor hbo-studenten. Limmen: “Daarmee is de keuze voor een vervolgopleiding op masterniveau voor veel hbo studenten buiten bereik. Dit in een tijd waarin de beroepspraktijk ook in ons land steeds complexer wordt en de arbeidsmarkt bijvoorbeeld op het vlak van techniek en high tech staat te springen om professioneel talent. Des te onverteerbaarder is dat hbo-bachelorstudenten ontmoedigd worden in hun onderwijsambities op masterniveau. Dit benadrukt bovendien opnieuw het grote belang en de urgentie van het nog verder ontwikkelen en uitbreiden van professionele masteropleidingen aan hogescholen.”

Lees meer

Deel bezuinigingsplannen op onderwijs teruggedraaid

Article

De coalitiepartijen en een deel van de oppositiepartijen hebben gisteravond een akkoord gesloten over de begroting van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap. Voorzitter Vereniging Hogescholen Maurice Limmen zegt hierover: “Het akkoord leidt helaas nog steeds tot forse bezuinigingen, maar is er ook positief nieuws. De langstudeerboete blijkt definitief van tafel. Vanuit het hbo hebben we hier in de afgelopen half jaar, schouder aan schouder met studenten, hard voor gestreden."

Lees meer

Ruim 25.000 bezwaarschriften van studenten worden voorgelezen: start voorleesmarathon op 5 november bij de Tweede Kamer

Article

‘Ik word gestraft omdat ik voor mijn moeder zorg’. Meer dan 25.000 bezwaarschriften tegen de langstudeerboete en andere bezuinigingen op het hbo zijn de afgelopen weken ondertekend. Dat is gebeurd via de speciale website in het kader van de landelijke campagne van alle 36 hogescholen: ‘Ik maak bezwaar tegen de bezuinigingen op het hbo - Voor de toekomst van Nederland’. Op dinsdagochtend 5 november om 8:15 uur begint een voorleesmarathon van die bezwaarschriften voor de deuren van de Tweede Kamer in Den Haag. Daarna begint een estafette langs verschillende hogescholen in heel Nederland, waar het voorlezen verder gaat. Op 26 november worden alle bezwaarschriften vervolgens overhandigd aan de Vaste Kamercommissie OCW. Maurice Limmen, voorzitter van de Vereniging Hogescholen: “Het is een teken aan de wand dat maar liefst 25.000 bezwaarschriften tegen de bezuinigingen op het hbo zijn ingediend. Het is aangrijpend om te zien wat met name onze studenten hierbij beweegt. Dat willen wij met deze acties zichtbaar en hoorbaar maken.”  

Lees meer