
De Vereniging Hogescholen heeft in het voorjaar van 2024 een voorstel tot zelfregie op de instroom van internationale studenten aangeboden aan het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap (OCW). Maurice Limmen, voorzitter Vereniging Hogescholen: “Vorig jaar maakten we bindende afspraken, nu een jaar later kunnen we vaststellen dat hogescholen succesvol sturen op het aantal internationale studenten en op een gerichte instroom. Het aantal internationale studenten in het hbo is al jarenlang beperkt en in balans, om ook in de toekomst dit evenwicht te behouden hebben we maatregelen genomen, deze blijken te werken. Bovendien is het Nederlands al lang en breed de norm in het hbo, 93% van de opleidingen wordt gewoon in het Nederlands aangeboden.”
De VH pleit, in navolging van de Raad van State, ervoor om in ieder geval de bestaande hbo-opleidingen die Engelstalig worden aangeboden bij de maatregelen die worden voorgesteld in de WIB te ontzien. De VH roept daarom op om bestaande anderstalige opleidingen in het hbo buiten de Toets Anderstalig Onderwijs (TAO) te houden.
Wet Internationalisering in balans (WIB)
De afspraken voor zelfregie van de hogescholen hangen nauw samen met het huidige wetsvoorstel internationalisering in balans (WIB) waar het kabinet momenteel aan werkt. Het doel van dit wetsvoorstel is het ontwikkelen van instrumenten waarmee de voordelen van internationalisering worden versterkt en de nadelen ervan worden beperkt. Hogescholen begrijpen dat een te grote instroom van internationale studenten tot zorgen leidt in de maatschappij, bijvoorbeeld over de druk op studentenhuisvesting. Ongebreidelde groei van het aantal internationale studenten is in het hbo echter niet aan de orde: het aandeel internationale studenten in de bachelorfase in het hbo is al jaren stabiel op ongeveer 8 à 9% van het totaal aantal studenten. Het aandeel Nederlandse studenten bachelor in het hbo is daarmee groter dan 90%. Bij de internationale studenten die zich dit studiejaar hebben ingeschreven voor een hbo-bachelor is een daling te zien van -8,5% (EER) en -5,5% (niet-EER).
Studentenhuisvesting en Nederlandse taalles
Hogescholen zijn verder samen met gemeenten en studentenhuisvesters actief op zoek gegaan naar oplossingen voor huisvestingsproblemen die samenhangen met de instroom van internationale studenten. Daarnaast wordt gewerkt aan de uitbreiding van het cursusaanbod Nederlandse taallessen voor zowel Nederlandse als internationale studenten en internationale medewerkers.
Overgrote deel hbo-opleidingen is Nederlandstalig
De meeste beroepen waar het hbo voor opleidt zijn Nederlandstalig, zoals verpleegkundige en de leraar, de opleidingen voor deze sectoren zijn en blijven daarom ook Nederlandstalig. Het overgrote deel van de opleidingen in het hbo is daarom in het Nederlands te volgen (93%); voor 80% van de opleidingen geldt dat deze zelfs alleen maar in het Nederlands te volgen zijn. Alleen opleidingen voor sectoren die per definitie in een internationale context werken, zoals de hotelscholen en de luchtvaartsector, zijn meestal anderstalig.
Gebalanceerde instroom internationale studenten
Hogescholen zien een grote meerwaarde in een gebalanceerde instroom van internationale studenten. In een aantal sectoren en in veel regio’s is er een specifieke behoefte aan talent om bijvoorbeeld tekorten op arbeidsmarkt op te vangen. Op deze manier kunnen internationale studenten de Nederlandse economie en de maatschappij van nut zijn.
Voor het meest recente factsheet studentenaantallen zie: 'Facsheet Instroom, inschrijvingen en diploma’s 2024/2025'
Voor het volledige overzicht aan maatregelen zie: 'VH - Brief betreffende zelfregie hogescholen op instroom internationale studenten' (13 maart 2024)