Actualiteit

Bezuinigingen op hbo stapelen zich op

“De bezuinigingen op het hoger beroepsonderwijs stapelen zich op.” Zo reageert voorzitter Maurice Limmen van de Vereniging Hogescholen (VH) op de aankondiging door het ministerie van OCW vandaag van bezuinigingen op de subsidies tussen de 75 en 361 miljoen euro. Deze tellen op bij de bezuinigingen die eerder voor het hbo zijn aangekondigd. Bovendien worden beleidsambities die in de vorige kabinetsperiode zijn ingezet, alweer geschrapt voordat ze goed en wel bij de hogescholen terecht zijn gekomen.

Zo wilde de vorige minister van OCW uit het oogpunt van studentenwelzijn dat instellingen voor hoger onderwijs het bindend studieadvies aan het einde van het eerste jaar zouden versoepelen. Er zouden middelen vrijkomen voor betere begeleiding van studenten. Dat gaat nu niet door.

Ook wordt gekort op een regeling die doorstroming tussen het voortgezet onderwijs en het beroepsonderwijs stimuleert en gaat het mes in de promotiebeurs voor leraren. Docenten uit het hbo maken hier relatief veel gebruik van. De bezuiniging doet afbreuk aan de verdere professionalisering van leraren.

De bezuinigingen op de subsidies komen bovenop de stopzetting van het Stagefonds voor de zorg die de minister van VWS deze week heeft aangekondigd. Zonder dit Stagefonds is het lastig om voor alle studenten een passende stageplek te vinden. De Vereniging Hogescholen voorziet hierdoor grote ongewenste gevolgen voor de sector en de arbeidsmarkt. De VH heeft dit vandaag in een brief aan de Tweede Kamer laten weten.

Hogescholen verzetten zich tegen de eerder aangekondigde bezuinigingen op het hbo, met name op internationale studenten en de langstudeerboete. Deze bezuinigingen hebben, in combinatie met de krimp van het aantal studenten die de komende jaren wordt verwacht, grote impact op de hogescholen en onze arbeidsmarkt.


Alle 36 hogescholen voeren landelijk campagne: ‘Ik maak bezwaar tegen de bezuinigingen op het hbo - Voor de toekomst van Nederland’. Maak ook bezwaar op de website www.voordetoekomstvannederland.nl

Gerelateerd

Ruim 25.000 bezwaarschriften van studenten worden voorgelezen: start voorleesmarathon op 5 november bij de Tweede Kamer

Article

‘Ik word gestraft omdat ik voor mijn moeder zorg’. Meer dan 25.000 bezwaarschriften tegen de langstudeerboete en andere bezuinigingen op het hbo zijn de afgelopen weken ondertekend. Dat is gebeurd via de speciale website in het kader van de landelijke campagne van alle 36 hogescholen: ‘Ik maak bezwaar tegen de bezuinigingen op het hbo - Voor de toekomst van Nederland’. Op dinsdagochtend 5 november om 8:15 uur begint een voorleesmarathon van die bezwaarschriften voor de deuren van de Tweede Kamer in Den Haag. Daarna begint een estafette langs verschillende hogescholen in heel Nederland, waar het voorlezen verder gaat. Op 26 november worden alle bezwaarschriften vervolgens overhandigd aan de Vaste Kamercommissie OCW. Maurice Limmen, voorzitter van de Vereniging Hogescholen: “Het is een teken aan de wand dat maar liefst 25.000 bezwaarschriften tegen de bezuinigingen op het hbo zijn ingediend. Het is aangrijpend om te zien wat met name onze studenten hierbij beweegt. Dat willen wij met deze acties zichtbaar en hoorbaar maken.”  

Lees meer

36 hogescholen delen brief met 460.000 studenten: ‘Maak bezwaar!’

Article

De voorzitters van alle 36 hogescholen in Nederland delen met al hun 460.000 studenten een bericht waarin zij zich uitspreken tegen de bezuinigingen van het kabinet op het hbo. In een brief nemen zij met name de langstudeerboete op de korrel. “We zijn er voor jou en maken ons met jou zorgen om jouw toekomst en die van Nederland, omdat we zien dat het studeren jou door de bezuinigingen van het kabinet-Schoof moeilijk gemaakt wordt,” schrijven de voorzitters van de hogescholen die zijn aangesloten bij de Vereniging Hogescholen. 

Lees meer

Vereniging Hogescholen: ‘Minister schiet met kanon op mug in het hbo, dat maakt veel kapot’

Article

Met de aanscherpingen van het Wetsvoorstel Internationalisering in Balans (WIB) wekt het kabinet ten onrechte de indruk dat het Nederlands in het hbo onder druk staat. Dat is niet het geval. 92 procent van de hbo-opleidingen wordt gewoon in het Nederlands aangeboden. “Het Nederlands ís al de norm in het hbo,” zegt Maurice Limmen, voorzitter van de Vereniging Hogescholen (VH).

Lees meer