Actualiteit

VH bepleit samenhangend plan voor meer fysiek hbo-onderwijs

De Vereniging Hogescholen staat positief ten opzichte van initiatieven die kunnen leiden tot meer fysiek onderwijs in het hbo. De VH reageert daarmee op het voorstel van GroenLinks en D66 om corona-sneltesten in te zetten in het hoger onderwijs en het mbo om zo meer ruimte te geven voor fysiek onderwijs. Voorzitter Maurice Limmen van de VH: “Natuurlijk willen we niets liever dan zo snel mogelijk terugkeren naar fysiek onderwijs. Alles wat daarbij helpt is welkom. Maar op voorwaarde dat de gezondheid van studenten, docenten en medewerkers niet in gevaar komt.”

De komende tijd heeft het hbo in ieder geval nog te maken met beperkingen, omdat studenten en docenten in de onderwijsgebouwen anderhalve meter afstand moeten houden. Ook de mogelijkheden om gebruik te maken van het openbaar vervoer zijn beperkt. De VH werkt graag mee aan initiatieven die kunnen leiden tot meer fysiek onderwijs, niet alleen op de korte termijn, maar zeker ook op de langere termijn. Het uitgangspunt van de VH is dat we kunnen terugkeren naar volledig fysiek onderwijs in het volgende studiejaar, dus per 1 september 2021.

Limmen daarover: “Denk dan niet alleen aan de inzet van sneltesten, maar ook aan de mogelijkheid om in het vaccinatieprogramma de prioriteiten zo te leggen dat studenten en docenten zo snel mogelijk beschermd worden en dus fysiek onderwijs mogelijk wordt.” Overigens zijn de hogescholen voor sneltesten afhankelijk van de praktische inzet van de GGD’en en de financiële mogelijkheden die beschikbaar komen van het ministerie. Hogescholen kunnen het niet zelf betalen.