
De Tweede Kamer heeft vandaag een motie aangenomen die ertoe moet leiden dat het huidige beperkte aantal Engelstalige opleidingen gewoon kan blijven bestaan. Ervan uitgaande dat het kabinet deze gaat uitvoeren, betekent dit goed nieuws voor onze studenten, voor de arbeidsmarkt en voor het hbo.
De Tweede Kamer vindt dat bestaande Engelstalige opleidingen in het hoger onderwijs niet allemaal getoetst hoeven te worden op de vraag of ze terecht in een andere taal dan Nederlands (doorgaans Engels) gegeven worden. De indieners (Krul c.s.) willen hiermee zorgen dat instellingen niet onnodig hard worden geraakt door de maatregelen die de internationalisering in balans moeten gaan brengen.
Voorzitter Vereniging Hogescholen Maurice Limmen: “Wij zijn blij met deze brede steun vanuit de Tweede Kamer, want wij pleiten al heel lang voor het afschaffen van deze taaltoets. Niet voor niets adviseerde de Raad van State al eerder om deze toets te schrappen voor bestaande opleidingen, omdat het veel administratieve last zou geven en veel tijd zou kosten. Terwijl het aantal internationale studenten in het hbo al jarenlang beperkt en in balans is.” Limmen vervolgt: “Om ook in de toekomst dit evenwicht te behouden, hebben we vorig jaar als hogescholen al bindende maatregelen genomen; deze blijken te werken. Bovendien is het Nederlands al lang en breed de norm in het hbo: 92% van de opleidingen wordt gewoon in het Nederlands aangeboden.”