Actualiteit

Veilig en verantwoord het studiejaar in

Vanaf maandag 30 augustus hoeven studenten, docenten en medewerkers van hogescholen geen 1,5 meter afstand meer te houden in de gebouwen. Hierdoor komen er meer mogelijkheden voor fysiek onderwijs. Goed nieuws voor studenten en medewerkers die elkaar na een lange periode weer vaker op de campus kunnen ontmoeten. Wel gelden er in de hogeschoolgebouwen enkele aanvullende maatregelen. Allemaal erop gericht om veilig en verantwoord het studiejaar in te gaan.

Nieuw de komende periode is de maximum groepsgrootte van 75 personen per zelfstandige ruimte. Dit betekent:

 • In de buitenlucht op de campus gelden de gebruikelijke regels voor de gehele samenleving. Dat betekent dat daar wel 1,5 afstand worden moet worden gehouden.
 • Hoorcolleges kunnen fysiek door maximaal 75 studenten worden bijgewoond. Docenten zijn hierbij niet meegerekend.
 • In bibliotheken kunnen maximaal 75 personen per zelfstandige ruimte studeren.
 • In de kantines is plek voor maximaal 75 personen.
 • Check je reis-app en vermijd drukke momenten in het openbaar vervoer. Neem indien mogelijk een vroegere of latere rit.
 • Daar waar bibliotheken en kantines zijn ingericht als afhaallocatie, geldt het maximum van 75 personen niet. Ook bij ingangen en andere doorstroomruimtes is dit niet van toepassing. Daar moeten wel mondmaskers worden gedragen. 

Coronamaatregelen
De hogescholen vinden het belangrijk om een veilige omgeving te bieden voor hun studenten, docenten en medewerkers. De komende tijd zullen de volgende maatregelen (blijven) gelden op alle hogescholen:

 • Allereerst natuurlijk de geldende hygiëne- en gezondheidsmaatregelen. Was vaak je handen, nies in je elleboog en blijf thuis bij klachten.
 • Hogescholen hebben looproutes aangebracht. Volg deze looproutes en indien nodig de aanwijzingen van de stewards die aanwezig zijn op de campus.
 • Een mondkapje dragen is verplicht bij verplaatsingen, bijvoorbeeld in het gebouw, in de collegezaal of in het lokaal. Op een vaste zitplaats en tijdens een onderwijsactiviteit kan het mondkapje af.
 • Maak gebruik van de gratis zelftesten die je bij de overheid en via je hogeschool kunt bestellen.
 • Ga je studeren? Laat je vaccineren! Om dit nog gemakkelijker te maken, worden in overleg met de GGD op steeds meer hogescholen mobiele vaccinatielocaties geregeld. Hier kun je ook informatie inwinnen over vaccinaties.

Gerelateerd

Nationale Studenten Enquête: stabiel beeld tevredenheid hbo-studenten

Article

Veruit de meeste hogeschoolstudenten zijn tevreden of zeer tevreden over hun opleiding. Dat blijk uit de Nationale Studenten Enquête (NSE), waarvan de resultaten vandaag door Studiekeuze123 zijn gepubliceerd.

Lees meer

Studenten en docenten weer terug op de campus

Article

Studenten en docenten zetten vanaf deze week weer hun voetstappen in de gebouwen van de hogescholen. Voorzitter Maurice Limmen van de Vereniging Hogescholen: “We zijn uiteraard zeer opgelucht dat onze studenten weer de ruimte krijgen ‘live’ onderwijs te volgen. Fysiek onderwijs is essentieel belangrijk voor het welzijn en de persoonlijke ontwikkeling van onze studenten.”

Lees meer