Actualiteit

Sectorplan hoger gezondheidszorgonderwijs 2021 - 2025

Opleiden en verbinden om tekort aan zorgprofessionals op te lossen

De gezondheidszorgopleidingen zo aantrekkelijk mogelijk maken en relevant houden voor de arbeidsmarkt. Dat is de inzet van het sectorplan ‘Gezond opleiden 2021-2025’, opgesteld door het sectoraal adviescollege hoger gezondheidszorgonderwijs van de Vereniging Hogescholen. “Hogescholen zetten daarmee alles op alles om zoveel mogelijk bij te dragen aan oplossen van het tekort aan zorgprofessionals”, aldus Carolien Sino, voorzitter van het adviescollege. 
 
De zorgsector maakt turbulente tijden door. Eens te meer blijken professionals in de gezondheidszorg van onschatbare waarde. Zij bepalen uiteindelijk de kwaliteit van de zorg. “Met onze hbo-opleidingen willen we hier een stevige basis voor leggen. Daarnaast is het onze ambitie om de kwaliteit van professionals die al in de zorg werken verder te verhogen”, zegt Sino. Hogescholen bieden daarvoor nu al een scala aan mogelijkheden, variërend van deeltijd bacheloropleidingen met een stevige praktijkcomponent tot duale mastertrajecten. Plus een flexibel aanbod waar werkenden gebruik van kunnen maken. De gezondheidszorgopleidingen willen de komende jaren meer ruimte creëren voor persoonlijke leerroutes. 
 
Verbinding met branche- en beroepsorganisaties en overheid
De rode draad in het sectorplan ‘Gezond opleiden’ is het zoeken van verbinding. Bijvoorbeeld met branche- en beroepsorganisaties en met andere belanghebbenden zoals de overheid. Sino: “De afgelopen tijd is er bijvoorbeeld met werkgeversorganisaties gesproken over stagetekorten. We willen heel graag meehelpen aan het oplossen van arbeidsmarktknelpunten. Maar voor stageplaatsen zijn we afhankelijk van het werkveld.”  
 
Ook in de gezondheidszorg zelf draait het steeds meer om samenwerking met professionals uit andere disciplines, binnen en buiten de zorg. “Hogescholen willen studenten daar al vroeg mee vertrouwd maken. Door bijvoorbeeld projecten te doen met studenten uit andere hbo-disciplines zoals de sociale studies en de technieksector”, geeft Sino aan.
 
Praktijkgericht onderzoek en lokale omgeving
De hogescholen willen stevige verbanden aanbrengen tussen het onderwijs, het praktijkgericht onderzoek en de lokale omgeving waarin ze dat doen. Sino: “Op die manier blijft het onderwijs verbonden met de voortdurend veranderende zorgpraktijk. Andersom kan de zorgsector zo maximaal profiteren van actuele inzichten die studenten en professionals op doen tijdens hun opleiding. Het is van groot belang dat studenten de ontwikkelingen in het werkveld kunnen bijhouden en ook mee kunnen vormgeven.” 

Gerelateerd

Versterking praktijkgericht onderzoek op hogescholen

Article

Met de ondertekening van de Overeenkomst Versterking praktijkgericht onderzoek krijgen hogescholen en het Regieorgaan SIA nieuw houvast om in de komende vijf jaar het praktijkgericht onderzoek verder uit te bouwen. Vorige week werden de handtekeningen geplaatst van minister Dijkgraaf van OCW (mede namens zijn collega Adriaansens van Economische Zaken), voorzitter Maurice Limmen van de Vereniging Hogescholen en de bestuurders van de NWO, ROM-NL, TNO, VNO-NCW en MKB-Nederland.

Lees meer

Vereniging Hogescholen en bonden stemmen in met nieuwe cao hbo

Article

De Algemene Vergadering van de Vereniging Hogescholen, het hoogste orgaan binnen de vereniging, heeft vandaag ingestemd met het principeakkoord voor een nieuwe cao. Op 28 juni 2023 bereikten de cao-partijen, de Vereniging Hogescholen en de vakbonden AOb, FNV, FvOv en CNV Onderwijs, een akkoord voor een nieuwe cao voor de periode 1 april 2023 tot 1 juli 2024. Ook de achterban van de bonden hebben deze week ingestemd met het akkoord.

Lees meer

Hogescholen versterken hun rol in de regio

Article

De 36 hogescholen en negen regionale ontwikkelingsmaatschappijen (ROM’s) in Nederland zetten hun wederzijdse kennis en netwerken in om de innovatieve kracht van het bedrijfsleven in hun regio’s te vergroten. Dat hebben ze vandaag afgesproken met de ondertekening van een convenant tot samenwerking, door voorzitter Maurice Limmen van de Vereniging Hogescholen en voorzitter Wendy de Jong van ROM-Nederland.

Lees meer