Actualiteit

Nationale Studenten Enquête: Twee derde hbo-studenten is tevreden over opleiding

De Vereniging Hogescholen heeft kennis genomen van de resultaten van de Nationale Studenten Enquête 2022. Daaruit blijkt dat 66 procent van de hbo-studenten over het algemeen tevreden is over de studie en 80 procent tevreden is over de sfeer op de opleiding. “Ondanks de gevolgen van de coronacrisis voelt het leeuwendeel van de studenten zich thuis op de hogeschool. Al die collega’s die zich hier keihard voor hebben ingezet en het vuur uit de sloffen hebben gelopen verdienen hier een groot compliment voor”, aldus voorzitter Maurice Limmen.

Naast het gevoel welkom te zijn op de opleiding is de hbo’er vooral tevreden over de inhoud van de opleiding, de verworven algemene vaardigheden, de docenten en de studiefaciliteiten. Over deze onderwerpen oordeelt tussen de 65 en 70 procent van de ondervraagden positief. Kritiek is vooral gericht op de informatie vanuit de opleiding, toetsing en beoordeling en de voorbereiding op de beroepsloopbaan, al geeft ook bij deze onderwerpen nog altijd een meerderheid van de studenten aan tevreden te zijn.

Studentenwelzijn
In 2021 moesten de hogescholen door de coronacrisis grotendeels digitaal lesgeven. Dat de studenten ondanks de beperkende maatregelen tevreden zijn, laat volgens Limmen zien dat er goed werk is verricht door docenten en medewerkers. Inmiddels zijn de omstandigheden rondom de coronapandemie gestabiliseerd. En dat is goed nieuws, want daardoor kunnen alle studenten weer fysieke lessen volgen. “Dat hebben onze studenten enorm gemist. Het is voor het welzijn van studenten heel belangrijk dat ze elkaar blijven ontmoeten op de hogeschool,” aldus Limmen.