Actualiteit

Hogescholen en UWV Werkbedrijf pakken gezamenlijk tekorten in kraptesectoren aan

De hogescholen en UWV Werkbedrijf slaan de handen ineen voor de aanpak van de personeelstekorten in de IT. Via het Make IT Work traject kunnen werkzoekenden een omscholingstraject van 11 maanden volgen waarbij ze vanaf de zesde maand aan de slag gaan bij een werkgever.  Zij kunnen dit doen zonder dat zij voor hun omscholing hoeven te betalen of hun uitkering verliezen. “Werkgevers in de IT-sector waar grote personeelstekorten zijn kunnen door deze samenwerking snel aan goed opgeleide en gemotiveerde collega’s komen. Mensen die het roer om willen gooien krijgen hiervoor ook de daadwerkelijk de kans”, zegt Maurice Limmen, voorzitter van de Vereniging Hogescholen. “We hopen in de toekomst ook in andere omscholingstrajecten op deze wijze samen te werken met het UWV.”

Het is voor het eerst dat de hogescholen en het UWV Werkbedrijf op deze manier gaan samenwerken. Voorheen moesten werkzoekenden die aan het traject wilden deelnemen een eigen bijdrage leveren, waardoor het voor UWV Werkbedrijf moeilijk was om mensen te werven. Nu is de eigen bijdrage voor kandidaten met een uitkeringssituatie komen te vervallen. 

Mooie kansen
“Het omscholingstraject is een antwoord op de enorme behoefte aan goed opgeleid IT-personeel”, zegt Tof Thissen, algemeen directeur van het UWV Werkbedrijf. “We willen flink gas gaan geven op de samenwerking”, benadrukt hij. “Iedere maand is er voor kandidaten een digitale voorlichtingsbijeenkomst, waarin zij worden meegenomen in de wereld van IT, omscholing en het traject waarvoor ze kunnen solliciteren. We zien hele mooie kansen voor werkzoekenden”.

Baangarantie
Make IT Work is een IT-omscholingstraject met baangarantie. Werkzoekenden of baanveranderaars met een HBO of WO-diploma kunnen binnen vijf maanden aan de slag bij een nieuwe werkgever. Werkgever en werknemer zijn voorafgaand zorgvuldig gematcht, waardoor kandidaten op een soepele manier beginnen aan hun nieuwe uitdaging. Het traject is voor de switcher zeer prettig; je start pas met je omscholing als je de match hebt met je toekomstige werkgever. Deze werkgever betaalt ook je scholingskosten.

Ronald Kleijn, projectleider bij de Hogeschool van Amsterdam en initiator van Make IT Work verteld: “Inmiddels hebben we via Make IT Work al bijna 1000 mensen omgeschoold. We kijken erg uit naar de samenwerking met UWV, op deze manier kunnen we nog meer mensen omscholen naar een carrière in de IT”.

FastSwitch
Hogescholen die Make IT Work uitvoeren zijn de Hogeschool van Amsterdam, Hogeschool Rotterdam, De Haagse Hogeschool, Hanzehogeschool (via IT Academy Noord-Nederland), Fontys Hogeschool ICT en HAN University of Applied Sciences. Het project is onderdeel van een initiatief genaamd FastSwitch. Via dat flexibele hbo-omscholingsprogramma kunnen mensen in korte tijd snel worden omgeschoold naar kansrijke sectoren als het onderwijs, zorg, techniek en IT.

Persbericht VH en UWV

Gerelateerd

Starters van meerjarige opleidingen wellicht dupe van uitstel STAP-regeling

Article

De Vereniging Hogescholen is bezorgd over het besluit van de ministeries van SZW en OCW om het subsidieaanvraagtijdvak van januari en februari uit te stellen. Deze maatregel wordt genomen op het moment dat voor het eerst ook aanvragen voor meerjarige opleidingstrajecten kunnen ingediend.

Lees meer

Vereniging Hogescholen werkt met ondernemers aan optimale aansluiting onderwijs-arbeidsmarkt

Article

Hoe kunnen Nederlandse bedrijven en instellingen nu én in de toekomst beschikken over voldoende hoogopgeleide professionals om vorm te geven aan de grote transities op het gebied van digitalisering, energie, wonen en zorg? Die vraag staat centraal in de nieuwe samenwerking tussen de Vereniging Hogescholen en de ondernemersorganisaties MKB-Nederland en VNO-NCW. In een vandaag ondertekend convenant spreken deze organisaties uit dat ze samen verantwoordelijkheid nemen voor vraagstukken rond het opleiden, aantrekken én behouden van professionals voor de arbeidsmarkt. 

Lees meer

Commissie positionering hbo geïnstalleerd 

Article

Nederland staat voor grote maatschappelijke uitdagingen. De komende decennia zijn honderdduizenden nieuwe hoogopgeleide professionals nodig. Dat vereist een sterker gepositioneerd hoger beroepsonderwijs. Want juist hogescholen zijn vanuit hun regionale spilfunctie essentieel voor de economische structuurversterking en de leefbaarheid van Nederland. Een nieuwe commissie gaat zich buigen over de vraag hoe die positie van het hbo kan worden versterkt. Maurice Limmen, voorzitter van de Vereniging Hogescholen: “De huidige samenleving heeft een stevig hoger beroepsonderwijs nodig. De verminderde instroom van vwo’ers is daarmee een van de aanleidingen om de positionering van het hbo breder onder de loep te nemen”.

Lees meer