Actualiteit

“De Associate degree als hbo-opleiding meer op de kaart zetten”

“Het aanbod van Associate degree-opleidingen bij hogescholen gaat de komende jaren toenemen, daarvan ben ik overtuigd”, zegt de voorzitter van de Vereniging Hogescholen Thom de Graaf. Hij is tevreden dat de “Wet Invoering Associate degree” die gisteren in de Tweede Kamer met algemene stemmen werd aangenomen, nu een zelfstandige en volwaardige positie heeft gekregen als hbo-opleiding. “Dat was noodzakelijk voor de volgende logische stap: de Ad als hbo-opleiding meer op de kaart zetten.”

Een Ad Bedrijfseconomie, Ad Tuinbouwmanagement en een Ad Systeemspecialist Automotive zijn enkele voorbeelden van Associate degree (Ad)-opleidingen die al bestaan. Met ingang van het studiejaar 2017-2018 zijn er 143 Ad-programma’s aan bekostigde hogescholen in Nederland en zij willen dat aanbod uitbreiden. De voorzitter van de hogescholen vindt de Ad-opleidingen in het hbo om meerdere redenen van belang. De Graaf: “Allereerst biedt dit aan mbo-4 studenten en werkenden nieuwe kansen voor meer verdieping en scholing; het keuzepalet wordt breder nu de tweejarige Ad-opleiding er bij komt, naast de keuze voor gaan werken of een vierjarige bachelor te volgen. Daarnaast biedt de Ad extra kansen op de arbeidsmarkt. Maar ook heeft de Ad-opleiding een belangrijke emanciperende functie en past de Ad in de trend naar meer onderwijs op maat.”

Ad is verantwoordelijkheid van het hbo
Hogescholen en ROC’s werken samen bij het aanbieden van de Ad-opleidingen, maar de verantwoordelijkheid voor de kwaliteit van de opleiding en het diploma blijft bij het hbo. De Associate degree is een volwaardige graad binnen het hoger beroepsonderwijs met een zelfstandige arbeidsmarktkwalificatie. In de gisteren aangenomen wet over de Ad-opleidingen is geregeld dat bij hoge uitzondering een ROC meer dan de nu toegestane 50% van een Ad-opleiding kan verzorgen wanneer de hogeschool daarvoor toestemming krijgt van de minister.

Ad heeft emanciperende functie
Studenten en werkenden kiezen bewust voor de status en positie van een Ad-opleiding in het hoger onderwijs. Juist door een Ad-opleiding ook te laten plaatsvinden in een hbo-studieklimaat worden studenten mogelijk geïnspireerd om door te stromen naar een bachelor. Ad-studenten komen op een hogeschool in contact met bachelor- en master-studenten, lectoren en hbo-docenten. Ook krijgen ze les in een omgeving waar hbo-opleidingen en praktijkgericht onderzoek plaatsvinden. De Ad heeft daarmee een belangrijke emanciperende functie, vinden hogescholen.

Meer onderwijs op maat
Hoger beroepsonderwijs aanbieden dat beter aansluit op de individuele wensen van studenten is een ontwikkeling waar hogescholen op inzetten. Met meer masters, honours-trajecten, deeltijd opleidingen en ook Associate degree-opleidingen spelen hogescholen in op veranderingen in de samenleving. De variëteit van het aanbod wordt bepaald door de aard van de (beroeps)omgeving, het aanbod van opleidingen en de vraag van studenten, werkenden en het beroepenveld.

De Wet Invoering Associtae degrees ligt nu ter behandeling in de Eerste Kamer. 

Gerelateerd

Geef nu meer ruimte aan pabo’s om zij-instromers maatwerk te bieden voor een snellere omscholing tot leraar

Article

Voorzitter Maurice Limmen van de Vereniging Hogescholen riep vandaag bij de opening van het nieuwe hogeschooljaar bij Hogeschool iPABO de politiek op om nu meer ruimte te geven aan pabo’s om zij-instromers maatwerk te bieden voor een snellere omscholing tot leraar. Limmen: “Ik heb de studenten vandaag gefeliciteerd met hun keuze voor het leraarschap. Veel mensen willen overstappen naar het onderwijs, maar zetten nog te vaak de stap niet, terwijl de scholen staan te springen om nieuwe medewerkers.” Ook voor de andere grote maatschappelijke opgaven op het gebied van klimaat, energietransitie, gezondheidszorg en digitalisering zijn nu en in de toekomst veel meer hoger opgeleide professionals nodig.

Lees meer

Nationaal Groeifonds: leraren kunnen blijven doorleren

Article

De ontwikkelmogelijkheden voor leraren worden in de komende tien jaar aanmerkelijk verbeterd en uitgebreid. Dat is het gevolg van het kabinetsbesluit van vandaag om 160 miljoen euro uit het Nationaal Groeifonds hiervoor te besteden. Van dat geld kan in de komende vier jaar 73 miljoen euro worden besteed; de rest van het bedrag is voorwaardelijk toegekend.

Lees meer

Hogescholen versterken hun rol in de regio

Article

De 36 hogescholen en negen regionale ontwikkelingsmaatschappijen (ROM’s) in Nederland zetten hun wederzijdse kennis en netwerken in om de innovatieve kracht van het bedrijfsleven in hun regio’s te vergroten. Dat hebben ze vandaag afgesproken met de ondertekening van een convenant tot samenwerking, door voorzitter Maurice Limmen van de Vereniging Hogescholen en voorzitter Wendy de Jong van ROM-Nederland.

Lees meer