Actualiteit

Symposium hogescholen: Diversiteit doet ertoe

Oproep tot diversiteitspact in het onderwijs

Thom de Graaf, voorzitter van de Vereniging Hogescholen, riep vandaag bij het symposium ‘Diversiteit doet ertoe’ op tot een diversiteitspact: “Het hbo wil, zoals dat ook is gebeurd met het techniekpact, oproepen tot het vormen van een diversiteitspact waarin we streven naar 50% vrouwen in alle hogere functies. En waarin we daarnaast streven naar een representativiteitseis voor medewerkers voor Nederlanders met een niet-westerse migratieachtergrond van 20% in het hbo. Het zou mooi zijn als ook andere sectoren in het onderwijs dat voorbeeld volgen.”

Diversiteit van hbo-bestuurders
De hogescholen doen het op het gebied van genderdiversity niet slecht: van de 79 bestuurders in het hbo zijn er 29 vrouw, dat is ruim 35% van alle bestuurders. Van de 36 voorzitters zijn er 12 vrouwen voorzitter van het College van Bestuur bij hogescholen, 1 op de 3 dus. Minister Bussemaker schreef aan de Tweede Kamer dat het wettelijke streefcijfer van minimaal 30% vrouwen aan de top bij lange na niet wordt gehaald. Met 35% vrouwen in colleges van besturen aan hogescholen doen zij het dus goed in vergelijking met het bedrijfsleven waar dat slechts 10% is. Thom de Graaf sprak zijn zorgen uit over het lage aantal Nederlanders met een migratieachtergrond in hogere functies en zo ook in de top van hogescholen. “Op dat punt hebben we nog een flinke weg te gaan en daar gaan we het vandaag over hebben”, aldus de voorzitter.

Diversiteit rolmodellen hard nodig
Een quotum voor vrouwelijke professoren aan de Vrije Universiteit Brussel, debatten over stereotypen beelden in de media of een proef met anoniem solliciteren bij de gemeente Den Haag. Het zijn voorbeelden van actuele discussies en maatregelen om gendergelijkheid te bevorderen, vooroordelen aan de kaak te stellen en etnische diversiteit in alle lagen van de samenleving te bevorderen. Met name de hogere, leidinggevende functies, docentenpopulaties, directies en politici - de rolmodellen in onze samenleving -, vertonen geen goede afspiegeling van de samenleving. Dat geldt ook voor het onderwijs.

Symposium Diversiteit doet ertoe
Hoe zit het met glazen plafonds bij het hbo? Daarover nemen de hogescholen zichzelf vandaag onder de loep bij het symposium 'Diversiteit doet ertoe' in het Muntgebouw te Utrecht. 

Een terugblik op de bijeenkomst volgt binnenkort via deze website.


Zie ook: downloads symposium 'Diversiteit doet ertoe'

Gerelateerd

Hogescholen maken bindende afspraken om instroom internationale studenten beperkt en in balans te houden

Article

De Vereniging Hogescholen heeft een voorstel tot zelfregie op de instroom van internationale studenten aangeboden aan het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap (OCW). Minister Dijkgraaf (OCW) had de sector om dit voorstel gevraagd. Maurice Limmen, voorzitter Vereniging Hogescholen: “Het aantal internationale studenten in het hbo is beperkt en in balans, om ook in de toekomst dit evenwicht te behouden nemen we nu maatregelen. Zo versterken we de voordelen van internationalisering en beperken we de nadelen. Met dit voorstel willen hogescholen sturen op het aantal internationale studenten en op een gerichte instroom. Hogescholen nemen zo hun verantwoordelijkheid.”

Lees meer

Instroom nieuwe hbo-studenten ongeveer gelijk aan vorig jaar

Article

De instroom van nieuwe studenten in het hoger beroepsonderwijs is in dit studiejaar ’23-’24 met een verschil van -0,3% ongeveer gelijk gebleven in vergelijking met vorig studiejaar. Dit blijkt uit de voorlopige instroomcijfers van de Vereniging Hogescholen. De inschrijvingen voor masteropleidingen tonen een duidelijke stijging met 7%.

Lees meer

Deltapremie van €500.000 voor Janine Stubbe en Reint Jan Renes

Article

Lectoren Janine Stubbe van Codarts Rotterdam en Reint Jan Renes van Hogeschool van Amsterdam (HvA) zijn de winnaars van de derde editie van de Deltapremie, de toonaangevende prijs voor praktijkgericht onderzoek aan hogescholen. Ze ontvangen beiden een premie van 500.000 euro voor hun grensverleggende onderzoek.

Lees meer