Hbo-festival - Voor de toekomst van Nederland

Trots. Dat is het gevoel dat sterk leeft na het hbo-festival 'Voor de toekomst van Nederland' op 9 mei 2025 in het NBC in Nieuwegein. Samen met 36 hogescholen en bijna duizend bezoekers vierden we de kracht van het hbo en het 50-jarig jubileum van onze vereniging. 

Bekijk hier binnenkort onze aftermovie!

Bezoekers werden ondergedompeld in veel van wat het hogescholen in het hele land te bieden hebben. Dat heeft te maken met hun onderwijs en onderzoek en is zeer innovatief. Er waren maar liefst honderd projecten van hogescholen: demonstraties, tentoonstellingen, workshops en muzikale optredens. Zoals een vluchtsimulator, het gebruik van AI en VR bij training van politiemedewerkers, VR-forensisch onderzoek, 3D-gebreide visserstruien, AI in de muziekindustrie, een ‘serious game’ over armoede en schulden, een catwalk met praktijkgericht onderzoek en het meten van rolstoelprestatie met sensoren.

Voorzitter van de Vereniging Hogescholen Maurice Limmen opende het festival samen met voorzitter van MKB-Nederland Jacco Vonhof, voor het hbo een belangrijke samenwerkingspartner. Het (regionale) mkb is een grote afnemer van stagiairs, praktijkgericht onderzoek en van afgestudeerden van het hbo. Dat kunnen studenten zijn met een bachelor, een hbo-master of een Associate Degree en, waar het mkb ook om zit te springen: werknemers die zich in het kader van Leven Lang Ontwikkelen laten om- en bijscholen bij een hogeschool. Met name in de regio zijn de banden sterk, zoals ook blijkt uit de HBO-monitor met mooie cijfers over de baankansen van afgestudeerde hbo’ers.

Op het ‘Perspectieven Podium’ werd de kracht, de waarde en de toekomst van het hbo vanuit verschillende perspectieven belicht. Onder anderen spraken daar de parlementariërs Gaby Perin-Gopie, Ilona Lagas-Meijer en Luc Stultiens.


50 jaar Vereniging Hogescholen: oud-voorzitters aan het woord

De Vereniging Hogescholen bestaat 50 jaar! Hoe kijken onze oud-voorzitters terug op die periode? We spraken erover met Arie van der Hek, Frans Leijnse, Doekle Terpstra en Thom de Graaf. Wat is volgens hen de belangrijkste ontwikkeling in het hbo van de afgelopen 50 jaar? En op welk moment waren zij als oud-voorzitter van de Vereniging Hogescholen het meest trots?

Bekijk ook het video-interview met Ad de Graaf, directeur van 1994 tot en met 2016.