Actualiteit

Doorstroom naar masters belangrijk voor hbo’ers

Uit berichten van de Landelijke Studentenvakbond (LSVb) zou blijken dat bij minstens 100 masteropleidingen geen schakeltrajecten worden aangeboden waardoor hbo-studenten niet kunnen doorstromen naar een master aan een universiteit. Thom de Graaf, voorzitter Vereniging Hogescholen, vraagt aandacht voor de doorstroom naar masters: “Ambitieuze studenten die na hun bachelor willen doorleren of zich willen specialiseren moeten we in Nederland juist stimuleren. Het lijkt er helaas op dat dat niet altijd mogelijk is in het wo, reden te meer voor hogescholen om meer professionele masters aan te bieden.”

Bij in ieder geval 102 masteropleidingen is er volgens de LSVb geen of beperkt toegang via een schakelprogramma, waarin studenten vakken volgen ter voorbereiding van een academische vervolgstudie. De LSVb telde 83 masteropleidingen die op hun website expliciet stellen geen plek te hebben voor hbo-gediplomeerden. “Dit is zeer problematisch. Schakelprogramma’s zijn cruciaal voor de doorstroom van hbo naar wo”, zegt LSVb-voorzitter Tariq Sewbaransingh. Thom de Graaf sluit daarbij aan: “Het kan niet zo zijn dat we als onderwijssector een prioriteit hebben gemaakt van gelijke kansen maar dat deze doorstroomroute in een aantal gevallen zou worden geblokkeerd.”

Professionele masters
De Graaf wijst op het grote belang van een breed aanbod van professionele hbo-masters. Op dit moment volgen 12.053 studenten een masteropleiding aan het hbo. Het aanbod groeit de laatste jaren gestaag, maar de bekendheid bij hbo-studenten laat nog te wensen over. Juist studenten die een onderzoeksgerichte vervolgopleiding zoeken maar ook dichtbij de praktijk willen blijven kunnen zo’n hbo-master volgen. “En dit geldt dus niet alleen voor hbo-studenten”, voegt De Graaf toe, “ook studenten van de universiteit die een meer praktijkgerichte master zoeken, zijn van harte welkom.” 

Gerelateerd

Hogescholen en universiteiten publiceren gezamenlijke richtlijn voor protesten

Article

Kennis en kritische geluiden zijn het kloppend hart van hogescholen en universiteiten. Daarbij horen inhoudelijke debatten en ook de mogelijkheid om te protesteren. In Nederland geldt dat mensen het recht hebben op vrijheid van meningsuiting, vereniging, vergadering en betoging. Universiteiten en hogescholen ondersteunen dat van harte. Maurice Limmen, voorzitter Vereniging Hogescholen: “Protesteren blijft gewoon mogelijk op hogescholen. Tegelijkertijd staan hogescholen voor onderwijs in een klimaat waarin àlle meningen gewisseld kunnen worden en iedereen zich veilig moet kunnen voelen. Met het oog hierop is deze gezamenlijke richtlijn opgesteld om duidelijk maken wat wel en niet mag in en rond onze gebouwen.”

Lees meer

Hogescholen maken bindende afspraken om instroom internationale studenten beperkt en in balans te houden

Article

De Vereniging Hogescholen heeft een voorstel tot zelfregie op de instroom van internationale studenten aangeboden aan het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap (OCW). Minister Dijkgraaf (OCW) had de sector om dit voorstel gevraagd. Maurice Limmen, voorzitter Vereniging Hogescholen: “Het aantal internationale studenten in het hbo is beperkt en in balans, om ook in de toekomst dit evenwicht te behouden nemen we nu maatregelen. Zo versterken we de voordelen van internationalisering en beperken we de nadelen. Met dit voorstel willen hogescholen sturen op het aantal internationale studenten en op een gerichte instroom. Hogescholen nemen zo hun verantwoordelijkheid.”

Lees meer

Instroom nieuwe hbo-studenten ongeveer gelijk aan vorig jaar

Article

De instroom van nieuwe studenten in het hoger beroepsonderwijs is in dit studiejaar ’23-’24 met een verschil van -0,3% ongeveer gelijk gebleven in vergelijking met vorig studiejaar. Dit blijkt uit de voorlopige instroomcijfers van de Vereniging Hogescholen. De inschrijvingen voor masteropleidingen tonen een duidelijke stijging met 7%.

Lees meer