Actualiteit

Deltapremie van €500.000 voor Janine Stubbe en Reint Jan Renes

Demissionair minister van OCW, Robbert Dijkgraaf, tussen winnaars Reint Jan Renes en Janine Stubbe. Links op de foto voorzitter van de Vereniging Hogescholen Maurice Limmen en rechts Huib de Jong, voorzitter van Regieorgaan SIA


Lectoren Janine Stubbe van Codarts Rotterdam en Reint Jan Renes van Hogeschool van Amsterdam (HvA) zijn de winnaars van de derde editie van de Deltapremie, de toonaangevende prijs voor praktijkgericht onderzoek aan hogescholen. Ze ontvangen beiden een premie van 500.000 euro voor hun grensverleggende onderzoek naar de fysieke en mentale gezondheid van onder meer podiumkunstenaars en de gedragspsychologie achter het maken van duurzame keuzes. Deze lectoren tonen aan dat hogescholen met hun onderzoek een belangrijke bijdrage leveren aan de maatschappelijke uitdagingen waar we voor staan. Demissionair minister van OCW Robbert Dijkgraaf feliciteerde de winnaars.

Dijkgraaf: “Het fysieke en mentale welzijn van jonge mensen en het stimuleren van klimaatvriendelijke keuzes in het dagelijks leven zijn niet alleen twee onderwerpen die relevant zijn voor de maatschappelijke uitdagingen die op ons afkomen, maar liggen mij persoonlijk ook nog eens zeer na aan het hart. Echt mooie voorbeelden van praktijkgericht onderzoek die over grenzen van het vakgebied kijken en waarmee we samen verder komen.” De premie, een initiatief van Regieorgaan SIA en de Vereniging Hogescholen, is een erkenning voor de waardevolle bijdrage die lectoren met hun onderzoeksgroep leveren aan de samenleving. Deltapremiewinnaars laten bij uitstek zien waar praktijk en onderzoek op een innovatieve en impactvolle manier samenkomen. Met resultaten die doorwerken in de maatschappij.

Prestaties verbeteren en blessures voorkomen bij onder meer podiumkunstenaars en sporters
Lector Performing Arts Medicine Janine Stubbe van Codarts is een echte ambassadeur voor het praktijkgericht onderzoek, aldus de selectiecommissie. Stubbe heeft een landelijke onderzoeks- en kennisinfrastructuur voor de podiumgeneeskunde opgezet en staat hiermee aan de basis van een nieuw vakgebied. Haar onderzoek richt zich op het terrein van de fysieke en mentale gezondheid van studenten, dansers, musici, circusartiesten en sporters om zo gezondheidsklachten te voorkomen en prestaties te verbeteren. Ruim 2.000 podiumkunstenaars gebruiken haar gezondheidsmonitor, één van de resultaten van haar onderzoek. Met deze monitor krijgen podiumkunstorganisaties inzicht in de omvang, aard en risicofactoren van blessures en mentale klachten.

Stubbes impact is ondanks haar zeer specifieke onderzoeksgebied enorm, omdat ze verbinding zoekt met andere sectoren. Zo ontwikkelde ze een applicatie om het welzijn van MBO- en HBO- studenten te monitoren en leverde ze een innovatief elektronisch patiëntendossier op voor fysiotherapeuten. Stubbe: “Het winnen van de Deltapremie bevestigt dat wij uitblinken in het begeleiden van uitblinkers in dans, muziek, circus en sport. Met deze prijs kan Codarts haar internationale koppositie op het gebied van blessurepreventie, presteren onder druk en studentenwelzijn behouden en zelfs verder uitbreiden.”

Gedragsinterventies ontwikkelen voor daadwerkelijk duurzame verandering in de stad
Wat motiveert mensen, ondanks de vele belemmeringen in hun dagelijks leven, om echt klimaatvriendelijkere keuzes te maken? Reint Jan Renes van de HvA is lector Psychologie voor een Duurzame Stad. Renes onderzoekt hoe mensen komen tot duurzaam gedrag, gedrag waarmee we het milieu zo weinig mogelijk of zelfs helemaal niet belasten.  De selectiecommissie ziet in hem een echt boegbeeld voor het praktijkgericht onderzoek.

Hij is een autoriteit op het gebied van gedragsverandering en wil met zijn lectoraat impact maken in de ‘rommelige echte wereld’, waarbij de toepasbaarheid van het onderzoek in de complexe beroepspraktijk voorop staat. Bij zijn onderzoeksprojecten staan vraagstukken rondom duurzaam gedrag in grote steden centraal. Steden worden geconfronteerd met complexe transitie-opgaven, zoals de circulaire economie, de energietransitie en duurzame mobiliteit. Renes: “Iedereen binnen het lectoraat- en onze nieuwe master- Klimaatpsychologie en -gedrag werkt ontzettend hard om het verschil te maken voor toekomstige generaties. Het voelt goed dat dit wordt gezien en gewaardeerd.”

De selectiecommissie is zeer positief over de zichtbaarheid van Renes, het landelijke bereik van zijn onderzoek en de breedte van zijn publicaties en de andere manieren waarmee Renes de kennis die opgedaan wordt verspreidt. Door theorieën te valideren in de praktijk en praktijkinzichten om te zetten in wetenschappelijk onderzoek draagt Renes bij aan de doorontwikkeling van zijn onderzoeksdomein.

Onafhankelijke selectiecommissie
Een onafhankelijke selectiecommissie selecteerde beide winnaars. Deze commissie bestond uit zes experts onder leiding van Eppo Bruins, Voorzitter Adviesraad voor Wetenschap, Technologie en Innovatie (AWTI).

Gerelateerd

Hogescholen maken bindende afspraken om instroom internationale studenten beperkt en in balans te houden

Article

De Vereniging Hogescholen heeft een voorstel tot zelfregie op de instroom van internationale studenten aangeboden aan het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap (OCW). Minister Dijkgraaf (OCW) had de sector om dit voorstel gevraagd. Maurice Limmen, voorzitter Vereniging Hogescholen: “Het aantal internationale studenten in het hbo is beperkt en in balans, om ook in de toekomst dit evenwicht te behouden nemen we nu maatregelen. Zo versterken we de voordelen van internationalisering en beperken we de nadelen. Met dit voorstel willen hogescholen sturen op het aantal internationale studenten en op een gerichte instroom. Hogescholen nemen zo hun verantwoordelijkheid.”

Lees meer

Instroom nieuwe hbo-studenten ongeveer gelijk aan vorig jaar

Article

De instroom van nieuwe studenten in het hoger beroepsonderwijs is in dit studiejaar ’23-’24 met een verschil van -0,3% ongeveer gelijk gebleven in vergelijking met vorig studiejaar. Dit blijkt uit de voorlopige instroomcijfers van de Vereniging Hogescholen. De inschrijvingen voor masteropleidingen tonen een duidelijke stijging met 7%.

Lees meer

Principeakkoord over nieuwe cao hbo

Article

De Vereniging Hogescholen en de vakorganisaties in het onderwijs, de Algemene Onderwijsbond (AOb), FNV, FvOv en CNV Onderwijs, hebben op woensdag 28 juni een principeakkoord bereikt over een nieuwe cao. Partijen hebben afspraken gemaakt over enkele grote thema’s, namelijk werkdruk en vitaliteit, contracten en loonontwikkeling per 1 juli 2023. We hebben een gedifferentieerde loonontwikkeling per schaal afgesproken, waarbij de lagere schalen een hoger percentage loonsverhoging krijgen. De schalen 11 en 12 zijn verhoogd met een extra periodiek, waardoor deze beter aansluiten op de salarissen in de andere onderwijssectoren. Daarnaast volgt in september 2023 een eenmalige uitkering ter hoogte van 833 euro bij een fulltime dienstverband.

Lees meer