Actualiteit

Ambitieuze plannen maar nog weinig houvast voor hbo

“De coalitiepartijen hebben ambitieuze plannen gepresenteerd die passen bij de uitdagingen waar we als Nederland voor staan.” Dat is de eerste reactie van Maurice Limmen, voorzitter Vereniging Hogescholen op het vandaag gepubliceerde coalitieakkoord. Limmen: “Maar voor het hbo biedt het coalitieakkoord nog weinig houvast. Er moet nog veel worden uitgewerkt en onderbouwd. Zo is  onduidelijk wat de precieze investeringsambities zijn op het gebied van praktijkgericht onderzoek in het hbo. Voor wat betreft om- en bijscholing lijken deze ambities in ieder geval beperkt. Hierover gaan we graag snel in gesprek met de nieuwe bewindspersonen.”

Leenstelsel
Het coalitieakkoord voorziet in het afschaffen van het leenstelsel per studiejaar 2023/2024. Limmen: “Het is goed dat hiermee een mogelijke drempel wordt weggenomen om een hbo-studie te gaan doen. We hebben die jonge professionals allemaal hard nodig in de ziekenhuizen, voor de klas en in de techniek.” Het is belangrijk dat het kabinet heeft aangegeven dat de investeringen die hogescholen doen in onderwijskwaliteit ongemoeid blijven. Die geven een aantoonbare impuls aan de onderwijskwaliteit en zijn hard nodig om het beste onderwijs aan studenten te kunnen blijven geven.

Praktijkgericht onderzoek
Het nieuwe kabinet wil flink investeren in onderzoek en innovatie. Dat sluit goed aan bij de extra investeringen in praktijkgericht onderzoek die nodig zijn. Limmen: “Hogescholen gaan ervan dat het nieuwe kabinet het belang van praktijkgericht onderzoek onderkent. We weten nu niet welk -met name structureel- bedrag hieraan gekoppeld is, daar willen we graag snel duidelijkheid over zodat hogescholen houvast krijgen.” Met praktijkgericht onderzoek zorgt het hbo ervoor dat het onderwijs goed blijft aansluiten op de veranderende arbeidsmarkt. Maar met de huidige, voornamelijk projectgebonden financiering hebben hogescholen de grenzen van hun kennisfunctie bereikt. Een structurele extra financiering vanuit de eerste geldstroom oplopend naar €240 miljoen per jaar is nodig om praktijkgericht onderzoek duurzaam te verankeren in ons onderwijs. 

Investeren in lerarenopleidingen
Hogescholen vinden het heel belangrijk dat fors wordt geïnvesteerd in onderwijs, en in het bijzonder in leraren en lerarenopleidingen. Daarom is het goed om te zien dat het kabinet inzet op het vergroten van de instroom van nieuwe leraren en het verbeteren van het beroepsbeeld, zoals ook in het Bestuursakkoord Flexibilisering Lerarenopleiding wordt bepleit. Door middel van extra investeringen en ruimte voor specialisatie en verdieping, zullen de lerarenopleidingen tevens een extra impuls krijgen. Limmen: “In het hbo worden veruit de meeste leraren opgeleid dus investeren in meer goede leraren begint op onze lerarenopleidingen.”

Om- en bijscholing 
De hogescholen zijn positief over het bevorderen van om- en bijscholing via leerrechten voor werkende Nederlanders. Limmen: “Maar de financiële investeringen van het kabinet op dit punt hadden echt ambitieuzer gemogen. De coronacrisis heeft laten zien dat de arbeidsmobiliteit van werkende Nederlanders ontzettend belangrijk is. Wat eens een groeisector was, kan een tekort aan arbeidsplaatsen krijgen. Juist dan is het belangrijk dat professionals met maatwerk een goede overstap kunnen maken. Hogescholen hebben de ideeën en de mogelijkheden om hier concreet nog veel meer invulling aan te geven.”


Zie ook: Reactie coalitieakkoord en standpunten VH

Gerelateerd

Prinsjesdag 2024: Bezuinigen op hbo schaadt studenten en economie

Article

“Onze boodschap is duidelijk: bezuinig niet op de opleidingen van onze studenten, maar investeer juist in het hbo", zegt Maurice Limmen, voorzitter Vereniging Hogescholen in reactie op de vandaag gepresenteerde begroting 2024 van het ministerie van OCW. “De kabinetsplannen dreigen de opleiding van voldoende gekwalificeerde mensen te bemoeilijken. Dit terwijl juist hogescholen bij uitstek de plek zijn om mensen snel en effectief voor te bereiden op de arbeidsmarkt: 93% van onze studenten heeft binnen drie maanden na afstuderen een betaalde baan. Als het kabinet woord houdt en daadwerkelijk het hbo wil stimuleren, moeten de bezuinigingen juist worden geschrapt.” De zorgen van de hogescholen worden vandaag nog eens extra onderstreept door de kritiek op de kabinetsplannen van CPB, SCP en PBL die stellen dat de bezuinigingen op onderwijs, onderzoek en innovatie de ‘welvaart in de toekomst’ schaden.

Lees meer

Oproep aan politiek: Zet hbo in zijn kracht voor hogere arbeidsproductiviteit

Article

Op 8 augustus 2024 meldde het CBS dat het historisch slecht gaat met de arbeidsproductiviteit in Nederland: terwijl groei nodig is, daalde die juist, met 1,5%. De uren die mensen werken, zijn minder geld gaan opleveren. Nederland daalt ook op internationale ranglijsten van de arbeidsproductiviteit en bungelt onderaan in Europa. Topeconoom Barbara Baarsma meldde deze week dat uit haar onderzoek blijkt dat onderwijs de beste manier is om de arbeidsproductiviteit wél omhoog te krijgen, met innovatie op plaats twee. Hogescholen willen Nederland daarbij heel graag helpen. Dan moeten ze daartoe ook in staat worden gesteld, betogen namens het bestuur van de Vereniging Hogescholen Maurice Limmen (voorzitter), Anka Mulder (tevens voorzitter Hogeschool Saxion) en Joep Houterman (tevens voorzitter Fontys Hogeschool). Plannen om te bezuinigen op hogescholen zijn dan eigenlijk de omgekeerde wereld. 

Lees meer

Kennismaking bestuur Vereniging Hogescholen met minister Bruins

Article

Op 16 juli maakte het bestuur van de Vereniging Hogescholen kennis met minister Bruins van OCW. Naast de officiële kennismaking stond ook het beleid voor de komende jaren op de agenda. Daarover overhandigde voorzitter Maurice Limmen een brief aan minister Bruins. Maurice Limmen over het gesprek: “Het was een prettige kennismaking, het is merkbaar dat minister Bruins het hbo goed kent. Wij staan open voor een constructieve samenwerking”.

Lees meer