Senior Beleidsadviseur gezondheidszorg (0,8 - 1,0 fte)

Wil je als beleidsadviseur meewerken aan het allerbeste onderwijs en onderzoek binnen het hbo in Nederland? Dat kan! Bij de Vereniging Hogescholen kun je aan de slag met twee actuele onderwerpen: de aansluiting van onderwijs op de arbeidsmarkt en de hbo-sector Gezondheidszorg.

Wat ga je doen?
De aansluiting tussen het onderwijs en de arbeidsmarkt is voor de hogescholen van groot belang. Hoe kunnen we onze opleidingen beter afstemmen op de behoefte van de werkgevers? Als senior beleidsadviseur zet je je hier actief voor in en sta je aan de lat van de uitvoering van het convenant tussen VNO-NCW en de Vereniging Hogescholen. (Convenant_VH_met_VNO-NCW_en_MKB-Nederland.) Je volgt maatschappelijke en politieke ontwikkelingen die relevant zijn voor het hbo op de voet. Daarnaast ben je de schakel tussen alle relevante partijen zoals VNO-NCW, MKB-Nederland, ministeries van OCW en EZK en uiteraard de betrokken hogescholen. Daarbij heb je ook de rol van secretaris van de bestuurlijke overleggen tussen de diverse partijen.

Naast het dossier onderwijs-arbeidsmarkt ben je het aanspreekpunt voor de hbo-sector gezondheidszorg. Het hbo kent 7 sectoren: onderwijs, zorg, techniek, economie, sociaal, kunsten en agro&food. Elke sector kent een sectoraal adviescollege met een eigen secretaris. Deze rol neem jij voor de sector hoger gezondheidszorg onderwijs (hgzo) op je. Je wordt inhoudelijk expert waardoor je zowel intern als extern als vraagbaak optreedt. Je bent verantwoordelijk voor de uitvoering van het sectorplan gezondheidszorg en coördineert de diverse overleggen.

Deze twee dossiers staan in nauwe verbinding met elkaar: als tekortsector spelen er vele discussies over de aansluiting van de zorgopleidingen op de arbeidsmarkt. Je bent secretaris van de sectortafel zorg en welzijn. De kennis die je hier opdoet, komt weer goed van pas voor je werkzaamheden voor het dossier onderwijs-arbeidsmarkt en vice versa. 

Verder is het volgende belangrijk in deze functie:
-    Je werkt in een bestuurlijke omgeving, met z’n eigen gevoeligheden.
-    Je bent de lobby naar buiten toe, waarbij je het belang van alle 36 hogescholen in het vizier houdt.
-    Je zoek intern actief de verbinding met de beleidsadviseurs van de andere teams.

Wat neem je mee?

 • Een afgeronde hbo of wo opleiding, met minimaal 5 jaar relevante werkervaring.
 • Je hebt ervaring met secretaris werkzaamheden en kunt helder schrijven.
 • Je hebt een brede politieke en maatschappelijke belangstelling.
 • Je hebt ervaring met strategische advisering en kennis van het politieke proces.
 • Je bent enthousiast en oplossingsgericht en je bent in staat om verbinding te creëren.Je kunt schakelen tussen het ambtelijke en bestuurlijke niveau en je bent goed in het duiden van belangen en risico’s. Tegelijkertijd kun je de juiste toon vinden richting het werkveld en de landelijke branches, ook daar vind je het gezamenlijke belang. Zodoende kun je overtuigend adviseren.
 • Je hebt een groot eigen verantwoordelijkheidsgevoel en kan goed zelfstandig werken.
 • Kennis van actuele ontwikkelingen in het (hoger) onderwijs, specifiek gezondheidszorg, is een pré.

Vereniging Hogescholen
De Vereniging Hogescholen zet zich dagelijks in voor het beste onderwijs en onderzoek in het belang van 36 hogescholen en het realiseren van een bijdrage aan grote maatschappelijke vraagstukken. Samen beïnvloeden we de politieke besluitvorming en zijn we een belangrijke gesprekspartner voor maatschappelijke organisaties en overheden op alle aspecten die het hoger beroepsonderwijs en de hogescholen raken: van aansluiting onderwijs-arbeidsmarkt, bekostiging en verantwoording, tot arbeidsvoorwaarden, een leven lang ontwikkelen, praktijkgericht onderzoek en internationalisering.

Het team
Je bureau staat klaar op loopafstand van Den Haag Centraal Station. Bij team sectoraal beleid zijn 8 professionals actief met het adviseren en ondersteunen van de 7 sectoren in het hbo.  Dit doen wij samen met collega’s binnen hogescholen door het hele land. We onderhouden daarbij nauw contact met ministeries, de politiek, de andere overheids- en onderwijswerkgevers en het bedrijfsleven. Kortom: een levendige en uitdagende werkomgeving met een netwerk bestaande uit autonome, kritische professionals.

Wat bieden wij jou?
Een baan als beleidsadviseur met impact in de samenleving. Je wordt verder goed beloond met:  

 • Een salaris tussen € 4.375 en € 6.227 bruto per maand (schaal 12) afhankelijk van jouw werkervaring.
 • De mogelijkheid om een aantal dagen per week thuis te werken.
 • Een laptop en een smartphone.
 • Een sportvergoeding.
 • 8% Vakantietoeslag, een 13e maand en jouw reiskosten worden op basis van openbaar vervoer vergoed.
 • Een goede pensioenregeling bij APB, een aantrekkelijke collectieve ziektekostenverzekering.
 • Goede scholingsmogelijkheden en een actieve personeelsvereniging.
 • Een jaarcontract met uitzicht op een vast dienstverband.
 • Een detachering vanuit een hogeschool behoort tot de mogelijkheden. 

Interesse
Herken jij jezelf in bovenstaand profiel en spreekt de uitdaging je aan? Dan zijn wij benieuwd wie jij bent. Stuur ons een korte motivatiebrief en een cv naar hr@vh.nl voor 28 september 2023. 
Wil je inhoudelijk meer weten over deze functie dan kun je contact opnemen met Melissa Keizer, coördinator sectoraal beleid via telefoon (070) 3122133 of via e-mail keizer@vh.nl

De Vereniging Hogescholen hecht waarde aan een divers samengestelde organisatie; verschillende achtergronden en perspectieven zijn een waardevolle toevoeging in advies en kennisdeling.