Actualiteit

Hogescholen klaar voor experimenten met deeltijd onderwijs

Met ingang van het nieuwe collegejaar op 1 september 2016 mogen hogescholen in experimenten flexibilisering de vaste onderwijsprogramma's loslaten en gaan werken op basis van leeruitkomsten. Maar liefst 16 experimenten flexibilisering gaan van start. Daarnaast mogen de hogescholen in experimenten met vraagfinanciering onderwijs buiten de eigen vestigingsplaats gaan verzorgen. Het wordt daardoor makkelijker voor studenten en werknemers om via deeltijdonderwijs een hbo-diploma te halen.

“We zijn positief over de experimenten die door de hogescholen worden aangegaan”, aldus Thom de Graaf, voorzitter van de Vereniging Hogescholen, “tegelijkertijd moeten we wel goed kijken of we op deze manier de publieke middelen goed besteden.”

De experimenten vraagfinanciering moeten uitwijzen of dit leidt tot een hogere deelname aan het deeltijd hoger onderwijs en meer mogelijkheden voor studenten om een diploma in het hbo te behalen. Dit zal  scherp moeten worden gemonitord, mede vanuit de maatschappelijke opdracht om publieke middelen doelmatig te besteden. De hogescholen zijn aan zet als het gaat om het vormgeven van een meer vraaggericht en flexibel aanbod van deeltijdopleidingen, vanuit een duidelijke visie op aantrekkelijk deeltijdonderwijs. Het is daarbij van groot belang dat samen met werkgevers de onderwijsbehoefte wordt vastgesteld en dat zij bereid zijn te investeren in de experimenten. Cofinanciering door werkgevers in de vorm van vouchers is, zoals de minister terecht stelt, een onmisbaar element van de experimenten vraagfinanciering.

Goede kansen voor sectoren Techniek en ICT
De afgelopen maanden heeft intensief overleg plaatsgevonden met de werkgevers- en brancheverenigingen over de experimenten vraagfinanciering. In die experimenten dragen werkgevers financieel bij aan het onderwijs door middel van vouchers. Ook vonden er vele gesprekken plaats met individuele werkgevers. Honderden bedrijven en instellingen zijn benaderd. De hogescholen hebben er vertrouwen in dat alle betrokkenen hun bijdrage zullen leveren. Een Leven lang leren komt alleen van de grond als werkgevers, werknemers, onderwijsinstellingen en overheid vanuit hun eigen verantwoordelijkheid samen de handschoen oppakken. Zeven bekostigde hogescholen gaan in de sector Techniek & ICT het komend studiejaar 2016-2017 met experimenten vraagfinanciering van start.

In sector Zorg & Welzijn meer tijd nodig
Meer voorbereidingstijd is nodig voor de sector Zorg & Welzijn. De minister heeft de hogescholen en de werkgevers ruimte gegeven om dit jaar te benutten om in nauwe samenwerking met het werkveld te komen tot kansrijke experimenten vraagfinanciering met voldoende financiële bijdrage in de sector Zorg & Welzijn vanaf het studiejaar 2017-2018.

Gerelateerd

Hogescholen maken bindende afspraken om instroom internationale studenten beperkt en in balans te houden

Article

De Vereniging Hogescholen heeft een voorstel tot zelfregie op de instroom van internationale studenten aangeboden aan het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap (OCW). Minister Dijkgraaf (OCW) had de sector om dit voorstel gevraagd. Maurice Limmen, voorzitter Vereniging Hogescholen: “Het aantal internationale studenten in het hbo is beperkt en in balans, om ook in de toekomst dit evenwicht te behouden nemen we nu maatregelen. Zo versterken we de voordelen van internationalisering en beperken we de nadelen. Met dit voorstel willen hogescholen sturen op het aantal internationale studenten en op een gerichte instroom. Hogescholen nemen zo hun verantwoordelijkheid.”

Lees meer

Instroom nieuwe hbo-studenten ongeveer gelijk aan vorig jaar

Article

De instroom van nieuwe studenten in het hoger beroepsonderwijs is in dit studiejaar ’23-’24 met een verschil van -0,3% ongeveer gelijk gebleven in vergelijking met vorig studiejaar. Dit blijkt uit de voorlopige instroomcijfers van de Vereniging Hogescholen. De inschrijvingen voor masteropleidingen tonen een duidelijke stijging met 7%.

Lees meer

Deltapremie van €500.000 voor Janine Stubbe en Reint Jan Renes

Article

Lectoren Janine Stubbe van Codarts Rotterdam en Reint Jan Renes van Hogeschool van Amsterdam (HvA) zijn de winnaars van de derde editie van de Deltapremie, de toonaangevende prijs voor praktijkgericht onderzoek aan hogescholen. Ze ontvangen beiden een premie van 500.000 euro voor hun grensverleggende onderzoek.

Lees meer