Het hbo is met ruim 440.000 studenten de grootste leverancier van hoog opgeleide professionals in Nederland. Hogescholen staan voor de maatschappelijke taak om kwalitatief hoogwaardig onderwijs aan te bieden, met een stevige verankering van de beroepspraktijk in het lesprogramma.
Basisopdracht voor alle hogescholen is kwalitatief hoogstaand bachelonderwijs te bieden met een oriëntatie op de beroepspraktijk en worteling in de regio of een specifieke maatschappelijke sector. Hogescholen zijn dienstbaar aan studenten en samenleving. Maximale talentontwikkeling is onderdeel van hun publieke opdracht. Dat gebeurt altijd met behoud van de kwaliteitsstandaarden van de opleidingen. In hun onderwijs laten hogescholen zich leiden door drie functies: socialisatie, kwalificatie en persoonsvorming. Toegepast onderzoek maakt vanzelfsprekend deel uit van dat onderwijs. De variëteit wordt bepaald door de aard van de (beroeps)omgeving, het aanbod van associate degrees en professionele masters, de nadruk op deeltijdonderwijs en modules voor werkenden en de uitbouw van de onderzoeksfunctie. Niet eenvormigheid maar verscheidenheid vormt de kracht van het hbo.
Toekomst
Onderwijs, onderzoek en kenniscirculatie blijven bij het inrichten van de samenleving cruciaal. De hogescholen willen inspelen op wat de toekomst en hun omgeving van hen vragen. Zij staan de komende tien jaar dan ook voor grote opgaven. De doelen zijn helder:
- onderwijs naar een hoger plan tillen
- onderzoek versterken en verankeren
- onderwijsaanbod verruimen en verbreden
- opleiders professionaliseren
- onderwijsorganisaties op moderne leest schoeien
- onderwijsorganisaties zijn met een eigen missie en profiel