Profiel

Eelko Steenhuis

Mijn naam is Eelko Steenhuis, en ik werk sinds 1 september 2019 op het EU Office van de Universities of Applied Science (UAS-NL) in Brussel. Het UAS-NL kantoor is gevestigd in het Huis van de Nederlandse Provincies, waar ik de afgelopen 3,5 jaar al werkzaam was als EU vertegenwoordiger voor vier steden uit Noord Nederland. Toen dit voorjaar de vacature bij de UAS-NL voorbij kwam was de knoop snel doorgehakt!

Wat mij aantrekt in deze baan is het krachtenveld waar de UAS zich in begeven. Bijvoorbeeld door de meerwaarde van het toegepast onderzoek, wat een brug slaat tussen de maatschappij, ondernemerschap en fundamenteel onderzoek. Doordat ik de afgelopen jaren voor steden in Brussel heb gewerkt aan onder andere Horizon 2020 projecten ken ik de samenwerking tussen UAS en steden vrij goed. Bovendien is dit een nieuwe functie, en moet er in Brussel flink worden gepionierd met alle betrokken partijen om de UAS-NL bekend te maken en positie te geven in Europa. Een hele leuke uitdaging, waar ik graag mee aan de slag ga.

De afgelopen jaren heb ik me beziggehouden met het profileren van de steden, en veel aandacht besteed aan het opbouwen van een internationaal netwerk van steden en kennispartners. Het bekend maken van de steden en opbouwen van een netwerk is heel nuttig gebleken bij het ontwikkelen van projecten in bijvoorbeeld het Horizon 2020 programma. Een van de grootste projecten waar ik bij betrokken was is het Lighthouse project Making City, een prestigieuze Horizon 2020 call die Groningen samen met Oulu (Finland) heeft binnengehaald. Bij dit project was o.a. de Hanzehogeschool betrokken in het lokale consortium, om mee te werken aan innovatieve oplossingen voor Smart City toepassingen in de stad. Met het nieuwe Horizon Europe programma voor de deur zullen er nog meer kansen ontstaan voor de profilering van UAS, en het ontwikkelen van Europese innovatieve projecten gericht op maatschappelijke impact.

Los van het Lighthouse project ken ik de Hanzehogeschool persoonlijk ook vrij goed, ik heb er in mijn studietijd twee studies gevolgd: Communicatie en Bedrijfskunde MER. Daarna ben ik als ZZp’er aan de slag gegaan in Noord-Nederland en ben ik na een aantal jaar bij de gemeente Groningen terechtgekomen. Eerst bij de Concernstaf, waar ik werkte aan de samenwerking tussen de kennisinstellingen en de stad. Later bij EZ, op Kenniseconomie en Innovatie. Daar ben ik in aanraking gekomen met de internationalisering van Groningen, en het werk in ‘het Europese’. Zodoende ben ik uiteindelijk in Brussel beland, waar ik sinds 2016 woon en werk. 


Website: UAS-NL