Publicaties / Sectoren

Vakbekwame technici onmisbaar voor Nederland

Nederland wil graag mee blijven doen in de top van de EU, maar dit vraagt om voldoende slimme en vakbekwame technici. Want of het nu gaat om zorg, energievoorziening, bouw en industrie, ICT, voedselproductie of onze mainports: technologie is niet weg te denken. Met bijna 80.000 studenten is het hoger technisch en natuurwetenschappelijk onderwijs, oftewel bètatechniek, goed voor zo’n 20% van het totaal aantal studenten binnen het hbo.

Zes domeinen
De sector kent 36 bekostigde bacheloropleidingen, 14 associate degree-opleidingen en 3 bekostigde  masters. In totaal bieden 18 hogescholen bekostigd bètatechnisch onderwijs aan. Dit aanbod is georganiseerd in zes domeinen: Engineering, Built Environment, Applied Science, ICT, Creative Technologies en Maritime Operations.

Eigen profiel
Om de hogescholen beter in staat te stellen adequaat in te spelen op regionale en economische ontwikkelingen krijgen ze meer ruimte om het curriculum zelf in te richten. Zo ontwikkelen zij per regio een eigen profiel in samenwerking met het regionale specialisme, bijvoorbeeld water of logistiek. Techniekstudenten zijn bovendien volop actief in praktijkgericht onderzoek van de overige hbo-sectoren. Ze ontwerpen een brug van plantenvezels voor een landbouwproject en werken mee in talloze ict-projecten in de zorg, kunst, onderwijs en sociale studies.


Gerelateerde artikelen