Met inmiddels bijna 700 lectoren werkzaam bij de hogescholen van Nederland wordt er flink aan de weg getimmerd met praktijkgericht onderzoek. Nog lang niet iedereen weet ook de weg te vinden naar de enorme bron van kennis die dit onderzoek oplevert.
Kennisinstellingen worden steeds belangrijker bij de aanpak van maatschappelijke problemen op regionaal, landelijk en Europees niveau. Denk hierbij aan de energietransitie, het klimaat en de uitdagingen in de zorg, onderwijs, bouw en landbouw. Hogescholen zijn bij uitstek geëquipeerd om met praktijkgericht onderzoek bij te dragen aan de aanpak van deze vraagstukken.
Praktijkgericht onderzoek aan hogescholen is onderzoek dat middenin de samenleving staat. De vraag die aan het onderzoek ten grondslag ligt, komt voort uit de dagelijkse praktijk van organisaties en professionals en wordt uitgevoerd in samenwerking met partners uit de praktijk. De resultaten vinden hun weg naar de beroepspraktijk en naar de toekomstige professionals in opleidingen.
Lectoren zijn de professoren van de hogescholen. Zij zijn gepromoveerd in hun vakgebied en hebben relevante ervaring in de praktijk. Hun onderzoek staat dicht bij de dagelijkse werkelijkheid en is herkenbaar voor het Nederlandse publiek. Of het nu gaat om verbeteringen in de thuishulp, oplossingen voor de schuldenproblematiek of beveiliging tegen cybercrime, de Nederlandse mediaconsument ziet de relevantie ervan dagelijks om zich heen.
We willen je inspireren om met de hogescholen op zoek te gaan naar die verhalen over de dagelijkse praktijk. Daarvoor hebben we 17 aansprekende voorbeelden van verschillende hogescholen verzameld. En, om het je gemakkelijk te maken, een lijst met persvoorlichters. De persvoorlichters geven op hun beurt tips om journalisten en programmamakers beter te bereiken. We horen graag van je!
Deze publicatie is een initiatief van Vereniging Hogescholen, het Nationaal Regieorgaan Praktijkgericht Onderzoek SIA en het Netwerk Onderzoekscommunicatie Hogescholen.
April 2020