Jaarcongres 2018

Op donderdag 19 april 2018 vindt - voor de veertiende keer - het jaarcongres van de Vereniging Hogescholen plaats. Het congres wordt deze keer in Den Bosch georganiseerd, in 1931 Congrescentrum Den Bosch. De titel van het jaarcongres is: ‘Meer waarde met hbo’. De inschrijving start in de week van 5 februari 2018.

Het Jaarcongres van de Vereniging Hogescholen is een dag van, voor en door medewerkers, docenten, bestuurders, beleidsmakers en andere betrokkenen van het hoger beroepsonderwijs in Nederland. Het jaarcongres biedt een programma dat inspiratie levert voor beleidsbepaling, ‘je kan er iets halen wat je nog niet wist’ en presenteert invalshoeken uit andere sectoren en disciplines die ook relevant zijn voor het hbo. Een bezoek aan het jaarcongres levert een schat aan informatie, inspiratie en nieuwe contacten op. Het jaarcongres richt zich op kennisdelen, kennis en inzicht vergroten, banden aanhalen, bijpraten en het netwerk uitbreiden.

Inhoud
De dag staat deze keer geheel in het teken van 'Meer waarde met hbo'. Dat is ook het meerjarig thema van de Vereniging Hogescholen. Het onderwijs en onderzoek aan hogescholen heeft economische, sociale en maatschappelijke waarde. 'Meer waarde met hbo' wordt gekoppeld aan een keur van subthema’s, zoals:

• Meer waarde met hbo ... in de stad
  • Meer waarde met hbo ... in het mkb
  • Meer waarde met hbo ... in de zorg
  • Meer waarde met hbo ... door een Leven Lang Leren
  • Meer waarde met hbo ... door internationale samenwerking
  • Meer waarde met hbo ... door flexibel onderwijsaanbod
  • Meer waarde met hbo ... in het kunstvakonderwijs
  • Meer waarde met hbo ... op de arbeidsmarkt
  • Meer waarde met hbo ... door vakbekwame technici
  • Meer waarde met hbo ... door innovatie van de praktijk

Opzet
We starten met een plenaire bijeenkomst waarvoor we dit jaar o.a. Marije Vogelzang (‘eating-designer’ en afgestudeerd aan de Design Academy) en dr. Koert van Mensvoort (kunstenaar, technoloog en filosoof, meest bekend vanwege zijn Next Nature filosofie) hebben uitgenodigd. Aan het slot van de congresdag zal ook de nieuwe minister van Onderwijs, mr. drs. Ingrid van Engelshoven, een bijdrage leveren. Moderator is Sofie van den Enk, gastheer is onze voorzitter mr. Thom de Graaf.

Een belangrijk onderdeel van het jaarcongres vormen de parallelsessies. In diverse werkvormen tonen de hogescholen in workshops hun meerwaarde en delen hun kennis en ervaring met de deelnemers.

Dit jaar zullen we ook een uitgebreide inspiratiemarkt samenstellen. Dat doen we samen met onder meer onze hogescholen. Uitgangspunt daarbij is ‘ervaren’: zien, voelen, proeven, beleven. Denk hierbij aan thema’s als bijvoorbeeld food, cybersecurity, smart materials en domotica. Maar zeker ook de kunstacademies zijn uitgenodigd zich op deze inspiratiemarkt te presenteren.

Kosten
Bent u werkzaam bij een hogeschool? Dan betaalt u € 120,- bij aanmelding vóór 29 maart 2018 (inclusief koffie/thee/lunch/borrel). Daarna zijn de kosten € 150,-.

Bent u niet werkzaam bij een hogeschool? Dan betaalt u € 120, ex. btw bij aanmelding vóór 29 maart 2018 (inclusief koffie/thee/lunch/borrel). Daarna zijn de kosten € 150,- ex. btw.

De deelname is gratis voor studenten die meewerken aan een workshop, of die zich aanmelden op uitnodiging van studentenbonden.

Congresnieuws
In aanloop naar dit jaarcongres publiceert de Vereniging Hogescholen regelmatig artikelen over workshops en workshopvoorstellen.

#hbocongres
Kijk regelmatig op deze pagina voor de laatste informatie over het congres, het programma, de sprekers en de diverse subthema's, en volg het jaarcongres via twitter, #hbocongres . Zelf twitteren over bijvooreeld uw deelname aan dit jaarcongres? Graag!

Impressie jaarcongres Vereniging Hogescholen 2017

Jaarcongres Vereniging Hogescholen 2017