Toelichting

Op donderdag 21 april 2016  vindt - voor de twaalfde keer - het jaarcongres van de Vereniging Hogescholen plaats. Het congres wordt deze keer in Rotterdam georganiseerd, in het WTC, een locatie die mooi aansluit bij het internationale thema van dit jaar: Grenze(n)loos opleiden. Diversiteit en mondialisering in het hbo.

Deelname
De deelnamekosten bedragen € 225,- inclusief koffie, thee, lunch en borrel. Tot 1 april 2016 ontvangt u een vroegboekkorting en betaalt u slechts € 195,-. Mocht u verhinderd zijn, dan kunt u zich tot 1 april 2016 kosteloos per e-mail afmelden. Het is toegestaan een vervanger te sturen. U wordt in dat geval vriendelijk verzocht dit alvast per e-mail door te geven aan het congresbureau van de vereniging.

Deelnamekosten van studenten die actief zijn in workshops of die uitgenodigd zijn door de studentenbonden, neemt de Vereniging Hogescholen voor haar rekening.

Thema's
Binnen het veelomvattende en uitdagende onderwerp van dit jaarcongres is een reeks hoofd- en subthema's te onderscheiden:

1. De hogeschool in de multiculturele stad (o.a. instroom-doorstroom-uitstroom, uitval-rendement)
  2. De internationale hogeschool (o.a. mobiliteit, Engels voor docenten, Nederlands taalonderwijs voor buitenlandse studenten)
  3. De hogeschool en de internationale samenwerking (o.a. werken in buitenland, in Nederland bij een buitenlands bedrijf, in multiculturele teams, opleiden voor transnationale arbeidsmarkt)
  4. Organisatie van onderwijs in een internationale omgeving (o.a. digitalisering in onderwijs, plaats-onafhankelijk leren, international classroom)
  5. Positie van hogescholen in de wereld (internationalisering binnen Nederland, branding, positionering in specifieke regio's)

Het programma op hoofdlijnen is als volgt (download programmaboekje):

09.30 - 10.00 uur   Ontvangst en inschrijving deelnemers
10.00 - 10.05 uur   Welkom door dagvoorzitter Jet de Ranitz, voorzitter CvB Hogeschool Inholland
10.05 - 10.20 uur   Openingswoord door burgemeester Ahmed Aboutaleb van Rotterdam
10.20 - 10.35 uur   Toespraak Thom de Graaf, voorzitter Vereniging Hogescholen
10.35 - 11.05 uur   Podiumgesprek met Grace Boldewijn (2002 zakenvrouw van het jaar; directeur Bocari International), Ron Bormans (voorzitter CvB Hogeschool Rotterdam), Freddy Weima (algemeen directeur EP-Nuffic), Wilma Franchimon (voorzitter CvB Codarts)
11.05 - 11.30 uur   Koffie/thee/informatiemarkt
11.30 - 12.30 uur   Workshopronde 1
12.15 - 12.45 uur   Workshopronde 2
12.15 - 13.30 uur   Lunch/informatiemarkt
13.30 - 14.30 uur   Workshopronde 3
14.15 - 14.45 uur   Workshopronde 4
14.45 - 15.15 uur   Koffie/thee/informatiemarkt
15.15 - 16.15 uur   Workshopronde 5
16.15 - 16.30 uur   Koffie/thee/informatiemarkt
16.30 - 17.00 uur   Afsluitende act door Joep Stassen, corporate comedian
17.00 - 18.00 uur   Afsluiting door dagvoorzitter en borrel

Per workshopronde gelden de volgende tijdblokken per onderdeel:

• Workshop: 60 minuten
  • Hoorcollege: 60 minuten
  • Themasessie: 30 minuten
  • Rondetafelgesprek: 30 minuten

Twitter en LinkedIn
De Vereniging Hogescholen zal ook via Twitter regelmatig informeren over dit jaarcongres. De hashtag is #hbocongres .

Volg dit jaarcongres ook via LinkedIn.