Actualiteit

RAAK-award 2017 voor beste praktijkgericht onderzoek gaat naar De Haagse Hogeschool

23467433 390678941368255 3937914883705322025 o

Het RAAK-project Installaties 2020 van De Haagse Hogeschool heeft de RAAK-award 2017 gewonnen. Het winnende project onderzoekt hoe complexe moderne energie-installaties van een gebouw, voorzien kunnen worden door intelligentie en zelfsturing. Daardoor komen (verborgen) fouten en gebreken in componenten en besturing aan het licht en kunnen deze automatisch worden gerepareerd. Projectleider Laure Itard nam de cheque van € 10.000,- in ontvangst uit handen van juryvoorzitter Reint Jan Renes. Dé prijs voor het beste praktijkgerichte onderzoek werd uitgereikt tijdens het jaarlijkse congres van het Regieorgaan Praktijkgericht Onderzoek SIA in Nieuwegein.

Innovatie van meet af aan

Bij de beoordeling keek de jury onder meer naar de relevantie van het onderzoek, de kwaliteit van het onderzoek en de toepassing van het onderzoek in onderwijs en praktijk. Een gezond binnenklimaat kost veel energie, bovendien blijft veel verspilling onopgemerkt. Daar is veel winst te behalen en dat maakt dit onderzoek uiterst relevant. De innovatie zit van meet af aan al in het onderzoek. Door met andere ogen naar een gebouw te kijken en de energie-installaties te beschouwen als het hart, de longen en de bloedvaten van een gebouw, komt Itard uit bij de diagnostische methoden uit de gezondheidswetenschappen. Een crossover die veel oplevert en waar de sector ook in is meegegaan. Belangrijke spelers in het domein van bouw en installatietechniek zijn intensief bij het project betrokken, wat maakt dat onderzoek en implementatie naadloos met elkaar zijn verweven. Ook is de jury onder de indruk van de doorwerking van het project richting het onderwijs. Naast allerlei vakken over de installaties van de toekomst, is het hele gebouw van De Haagse Hogeschool gebruikt als living lab. 

Tweede prijs

De tweede prijs ging naar het project Medical Robotics van hogescholen Saxion en Avans. Projectleider Roy de Kinkelder van Saxion: "Eén van de manieren om de druk op de zorg vanwege de toename van het aantal 65-plussers de komende jaren te verlichten, is de inzet van slimme, robotische systemen die ervoor kunnen zorgen dat ouderen langer zelfstandig in hun eigen huis kunnen blijven wonen". In samenwerking met een aantal bedrijven en instellingen hebben de hogescholen samengewerkt aan essentiële bouwblokken van medische robots in de zorg. De jury prijst het project vanwege de start van het onderzoek bij de gebruiker; de oudere.

Daaruit bleek dat ieder wat anders wil van een robot. Zodoende is een modulair robotisch systeem ontwikkeld dat ook buiten de zorg kan worden gebruikt. Dat maakt het project uitermate geschikt voor opschaling en doorwerking van het onderzoek.  

Derde prijs

De derde prijs ging naar het project Going Eco Going Dutch van hogescholen ArtEZ en Saxion. Vezel-, garen- en textielproducenten en modebedrijven werken in dit onderzoeksproject samen met de hogescholen. Van duurzame, lokaal geproduceerde textiele vezels (als hennep en gerecyclede denim) hebben ze garens, weefsels en breisels ontwikkeld en deze verwerkt tot vermarktbare (modische) producten. De nauwe samenwerking tussen de onderzoekers en de mensen van de mode-industrie werd in het jury-oordeel als bijzonder aangemerkt. Er wordt letterlijk zij aan zij gewerkt bij de ontwikkeling van een circulair proces. Ontwerpend onderzoek in optima forma. 

Publieksprijs

De publieksprijs ging dit jaar naar het onderzoeksproject Ketenfinanciering voor het MKB van Windesheim.  

Over de RAAK-award 
Nationaal Regieorgaan Praktijkgericht Onderzoek SIA wil met de prijs de bekendheid en kwaliteit van het onderzoek aan hogescholen verhogen. De prijs staat open voor alle onderzoeksprojecten van hogescholen die gefinancierd zijn met behulp van een RAAK-subsidie van Regieorgaan SIA. De jury bestond uit juryvoorzitter Reint Jan Renes (lector Crossmedia Communicatie in het Publieke Domein), Dirk van Delft (directeur Museum Boerhaave), Jalbert Kuijper (hoofd marketing Wereld Natuurfonds) en Anna van Nunen (directeur Innofest). Uit 23 inzendingen heeft de jury de winnaars gekozen. De winnaar van de RAAK-award ontvangt € 10.000 en een korte film over het onderzoeksproject. De tweede prijs bestaat uit € 5.000, de derde prijs is € 2.500. Het prijzengeld kan vrij worden besteed binnen de context van het RAAK-project.

Een overzicht van alle nominaties voor de RAAK-award 2017 vind je hier.

 

 

 

 

Gerelateerd

De slag om de arbeidsmarkt in de regio een impuls geven

Actualiteit

Publiek-private samenwerking versterken, bedrijven aan het roer van Centers of Expertises, een Regionaal Investeringsfonds zoals in het mbo voor het hbo zijn volgens Doekle Terpstra, voorzitter van UNETO VNI, onder andere nodig om de regionale aansluiting van hogescholen en de arbeidsmarkt een impuls te geven.

Lees meer

Kansen voor onderzoekstalent hbo met postdocprogramma van Regieorgaan SIA

Actualiteit

OCW stelt vanaf 2018 middelen beschikbaar voor de uitvoering van een hbo-postdocprogramma. De oproep voor aanvragen opent maart 2018.

Lees meer

Massale participatie bedrijven in innovatief beroepsonderwijs

Actualiteit

De 160 Centers of Expertise en Centra voor innovatief vakmanschap verenigen zich in Katapult. Katapult is een lerend netwerk van meer dan 150 samenwerkingsverbanden tussen onderwijs en bedrijfsleven en groeit continu. Er participeren inmiddels 50.000 studenten, 6.000 bedrijven en 4.000 docenten in deze samenwerkingsverbanden.

Lees meer