Actualiteit

Uitreiking tijdens SIA-congres 2018 op 15 november

Onderzoeksproject 'Sociale Robots in de Zorg' Zuyd Hogeschool genomineerd voor RAAK-award 2018

Het onderzoeksproject 'Sociale Robots in de Zorg' van Zuyd Hogeschool is genomineerd voor de RAAK-award 2018. De prijsuitreiking vindt plaats tijdens het SIA-congres op 15 november a.s. in het NBC congrescentrum Nieuwegein. Aan het eind van het congres maakt de jury bekend welk onderzoeksproject de award mee naar huis mag nemen. De deelnemers bepalen met elkaar wie de publieksprijs wint. 

Bij robots denk je niet meteen aan een knuffelbaar zeehondje of een levensecht vriendje. Toch zijn dit de robots uit het onderzoeksproject Sociale Robots in de Zorg: van experiment naar zorgpraktijk. Het project onderzocht de potentie, toepasbaarheid en het effect van sociale robots in de langdurige zorg. In drie deelonderzoeken pakten onderzoekers samen met professionals uit de zorgsector implementatievraagstukken op en bestudeerden de effecten.

Humanoïde robotpop
Wat is het effect op kinderen met autisme als robot KASPAR, een humanoïde robotpop contact met hen maakt? Aan dit onderzoek deden meer dan 100 professionals en meerdere studenten mee. De resultaten waren verbluffend en vormden de input voor een indrukwekkende documentaire over het leven van een jongen met autisme en zijn bijzondere relatie met zijn robot-vriendje KASPAR. De 2Doc documentaire ‘Scenario’s voor een normaal leven’ was te zien bij NPO2 (zie hieronder), kreeg aandacht in de media en zorgde zo voor bewustwording.

Ernstige fysieke beperkingen
De inzet van robots voor kinderen met ernstige fysieke beperkingen was het vraagstuk van het tweede deelonderzoek. Studenten van diverse opleidingen, zowel vanuit zorg als ICT hebben een bijdrage geleverd. Ze ontwikkelde nieuwe software of gingen op pad om praktijktests uit te voeren.

Aaibare robotzeehond
In laatste deelstudie werd Paro, de aaibare robotzeehond ingezet bij verpleeghuisbewoners met dementie verspreid over drie organisaties in Nederland. Paro bleek effectief in het ondersteunen van therapeutische interventies en kan de kwaliteit van zorg en kwaliteit van leven van verpleeghuisbewoners verhogen.

Resultaten
Het onderzoek heeft naast de documentaire geleid tot 3 wetenschappelijke proefschriften, meer dan 100 demonstraties, lezingen, presentaties (nationaal en internationaal), en 3 ‘communities’ waarin betrokken stakeholders (o.a. docenten/onderzoekers, zorgprofessionals, cliënten, technologieontwikkelaars) intensief samenwerken aan doorontwikkeling en duurzame implementatie van sociale robots in de zorg.


Zes genomineerden
Op 2 juli sloot de aanmelding voor de RAAK-award 2018. Van de 23 projecten die op dat moment binnen waren heeft de jury er zes genomineerd voor de RAAK-award. De genomineerden zijn (in alfabetische volgorde): 

Over de RAAK-award
De RAAK-award biedt toonaangeven praktijkgericht onderzoek van hogescholen een podium. Met de prijs wil het regieorgaan de bekendheid en kwaliteit van het onderzoek aan hogescholen verhogen.

(Foto's: Zuyd Hogeschool, SIA Nationaal Regieorgaan Praktijkgericht Onderzoek)

Gerelateerd

Onderzoek is een belangrijk fundament

Standpunt

Innovaties en toepassing ontwikkelen in de beroepspraktijk van o.a. medische professionals, ICT-ers, kunstenaars en leraren is wat praktijkgericht onderzoek van hogescholen stimuleert. Dat doen ze onder begeleiding van lectoren en in samenwerking met bedrijven en organisaties. Tevens versterkt het praktijkgericht onderzoek een onderzoekende een kritische houding van studenten en versterkt het de onderwijskwaliteit. Hogescholen participeren in de Kenniscoalitie en bepleiten gezamenlijk voor majeure investeringen, zowel publiek als privaat, in de Nationale Wetenschapsagenda. Deze agenda stimuleert een impuls in de keten van kennis en wetenschap.

Lees meer