Actualiteit

Uitreiking tijdens SIA-congres 2018 op 15 november

Onderzoeksproject 'PACT: Petunia And CRISPR/Cas Technology' Hogeschool Inholland genomineerd voor RAAK-award 2018

Het onderzoeksproject 'PACT: Petunia And CRISPR/Cas Technology' van Hogeschool Inholland is genomineerd voor de RAAK-award 2018. De prijsuitreiking vindt plaats tijdens het SIA-congres op 15 november a.s. in het NBC congrescentrum Nieuwegein. Aan het eind van het congres maakt de jury bekend welk onderzoeksproject de award mee naar huis mag nemen. De deelnemers bepalen met elkaar wie de publieksprijs wint. 

Plantenveredeling versnellen
Het Petunia And CRISPR/Cas Technology - afgekort PACT - consortium doet onderzoek naar de toepassing van de CRISPR/Cas techniek in de plantenveredeling. Het veredelen van planten is een langdurig proces dat wel 20 jaar in beslag kan nemen. Technieken die de veredeling versnellen kunnen een grote positieve impact hebben op de innovatiekracht van veredelingsbedrijven. De CRISPR/Cas techniek is zo’n innovatieve techniek waarmee je gericht minuscule veranderingen in het DNA van planten kan aanbrengen en zo nieuwe eigenschappen kan creëren en veredeling nauwkeuriger en sneller maakt.

Voorloperspositie vasthouden
Nederlandse groenteveredelingsbedrijven spelen een belangrijke rol bij voedselzekerheid en duurzame productie van de gewassen van de toekomst. Om deze voorloperspositie vast te houden en in te spelen op mondiale ontwikkelingen zijn nieuwe rassen nodig. Rassen die aangepast zijn aan het veranderende klimaat en die bestand zijn tegen ziekten die de oogst kunnen verwoesten. 

Techniek breder toepassen
Daarom werken enkele grote veredelingsbedrijven, Wageningen Universiteit en studenten en (docent-)onderzoekers van Hogeschool Inholland en de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen (HAN) aan de optimalisatie van de CRISPR/Cas techniek. De modelgewassen zijn tomaat, aardappel en het siergewas petunia. De eigenschappen die de onderzoekers willen veranderen met deze techniek zijn bloemkleur, bloemvorm en ziekteresistentie. Verschillende protocollen zijn opgezet en geoptimaliseerd en op dit moment kunnen  gerichte mutaties worden aangebracht in het DNA van de modelgewassen. Dit toont aan dat de CRISPR/Cas techniek in planten werkt en dat deze techniek geschikt is om in andere groente- en siergewassen toegepast te worden.

Daarnaast is de jonge CRISPR/Cas techniek in het praktijkonderwijs van Inholland en de HAN geïmplementeerd. Dit jaar studeren de eerste studenten af die ervaring hebben met deze techniek en die hiermee aan de slag kunnen in de veredelingsbedrijven.

Zie ook Petunia And CRISPR/Cas Technology op Facebook.


Zes genomineerden
Op 2 juli sloot de aanmelding voor de RAAK-award 2018. Van de 23 projecten die op dat moment binnen waren heeft de jury er zes genomineerd voor de RAAK-award. De genomineerden zijn (in alfabetische volgorde): 

Over de RAAK-award
De RAAK-award biedt toonaangeven praktijkgericht onderzoek van hogescholen een podium. Met de prijs wil het regieorgaan de bekendheid en kwaliteit van het onderzoek aan hogescholen verhogen.

(Foto's: Hogeschool Inholland, SIA Nationaal Regieorgaan Praktijkgericht Onderzoek)

Gerelateerd

Onderzoek is een belangrijk fundament

Standpunt

Innovaties en toepassing ontwikkelen in de beroepspraktijk van o.a. medische professionals, ICT-ers, kunstenaars en leraren is wat praktijkgericht onderzoek van hogescholen stimuleert. Dat doen ze onder begeleiding van lectoren en in samenwerking met bedrijven en organisaties. Tevens versterkt het praktijkgericht onderzoek een onderzoekende een kritische houding van studenten en versterkt het de onderwijskwaliteit. Hogescholen participeren in de Kenniscoalitie en bepleiten gezamenlijk voor majeure investeringen, zowel publiek als privaat, in de Nationale Wetenschapsagenda. Deze agenda stimuleert een impuls in de keten van kennis en wetenschap.

Lees meer