Actualiteit

Uitreiking tijdens SIA-congres 2018 op 15 november

Onderzoeksproject 'Fit to perform' Codarts genomineerd voor RAAK-award 2018

Het onderzoeksproject 'Fit to Perform' van Codarts is genomineerd voor RAAK-award 2018. De prijsuitreiking vindt plaats tijdens het SIA-congres op 15 november a.s. in het NBC congrescentrum Nieuwegein. Aan het eind van het congres maakt de jury bekend welk onderzoeksproject de award mee naar huis mag nemen. De deelnemers bepalen met elkaar wie de publieksprijs wint. 

Fysieke en mentale gezondheid
De druk op dansers is enorm. Lange en intensieve werkdagen, veel reizen en verschillende werkplekken maken het lastig om lichaam en geest goed te verzorgen. Blessures en mentale klachten liggen op de loer. In het onderzoeksproject Fit to Perform van Codarts werkt de hogeschool samen met Het Nationale Ballet (HNB), Scapino Ballet Rotterdam om de fysieke en mentale gezondheid van dansers te verbeteren en prestaties te optimaliseren. Het onderzoek verbindt kennis vanuit de podiumkunsten, sport, gezondheidszorg, onderwijs en technologie met elkaar.

Foto: CodartsPerforming artist and Athlete Health Monitor
Uit Fit to Perform is de Performing artist and Athlete Health Monitor (PAHM) voortgekomen. Deze online tool verzamelt analyseert en visualiseert real-time informatie over de fysieke en mentale gezondheid van podiumkunstenaars. Via een persoonlijk dashboard koppelt het systeem de uitkomsten van de fysieke testen en de maandelijkse gezondheidsvragenlijst terug aan studenten (Codarts) en dansers (HNB, Scapino). Wereldwijd is PAHM uitgegroeid tot de grootste database op het gebied van gezondheid van podiumkunstenaars.

De Kennis uit PAHM wordt binnen de hogeschool gebruikt voor vernieuwing van het onderwijscurriculum, voor evidence based onderbouwing van het handelen van het Performing Arts Health Team en voor individuele begeleiding van studenten op het gebied van fysieke en mentale gezondheid door een health coach.


Zes genomineerden
Op 2 juli sloot de aanmelding voor de RAAK-award 2018. Van de 23 projecten die op dat moment binnen waren heeft de jury er zes genomineerd voor de RAAK-award. De genomineerden zijn (in alfabetische volgorde): 

Over de RAAK-award
De RAAK-award biedt toonaangeven praktijkgericht onderzoek van hogescholen een podium. Met de prijs wil het regieorgaan de bekendheid en kwaliteit van het onderzoek aan hogescholen verhogen.

(Foto's: Codarts, SIA Nationaal Regieorgaan Praktijkgericht Onderzoek)

Gerelateerd

Onderzoek is een belangrijk fundament

Standpunt

Innovaties en toepassing ontwikkelen in de beroepspraktijk van o.a. medische professionals, ICT-ers, kunstenaars en leraren is wat praktijkgericht onderzoek van hogescholen stimuleert. Dat doen ze onder begeleiding van lectoren en in samenwerking met bedrijven en organisaties. Tevens versterkt het praktijkgericht onderzoek een onderzoekende een kritische houding van studenten en versterkt het de onderwijskwaliteit. Hogescholen participeren in de Kenniscoalitie en bepleiten gezamenlijk voor majeure investeringen, zowel publiek als privaat, in de Nationale Wetenschapsagenda. Deze agenda stimuleert een impuls in de keten van kennis en wetenschap.

Lees meer