Actualiteit

Uitreiking tijdens SIA-congres 2018 op 15 november

Onderzoeksproject 'BioPower2Gas' Hanzehogeschool Groningen genomineerd voor RAAK-award 2018

Het onderzoeksproject 'BioPower2Gas' van de Hanzehogeschool Groningen is genomineerd voor de RAAK-award 2018. De prijsuitreiking vindt plaats tijdens het SIA-congres op 15 november a.s. in het NBC congrescentrum Nieuwegein. Aan het eind van het congres maakt de jury bekend welk onderzoeksproject de award mee naar huis mag nemen. De deelnemers bepalen met elkaar wie de publieksprijs wint. 

In het project BioPower2Gas is het de Hanzehogeschool Groningen gelukt om met micro-organismen (Gronings) gas te maken dat niet uit de bodem komt en niet tot aardbevingen leidt. Bovendien kan het in energie voorzien als zonneweides en windparken dit onvoldoende leveren wanneer er juist behoefte aan is.

Drie opbrengsten
Elektriciteit uit zon of wind wordt in het project eerst omgezet in groene waterstof met behulp van elektrolyse. Bepaalde oer-bacteriën eten waterstof en kooldioxide en poepen methaan uit. Voor die methaanvorming is kooldioxide nodig, het beruchte broeikasgas, dus het project slaat drie vliegen in één klap: opslag van elektriciteit, verminderen van kooldioxide-uitstoot en gebruik van de Nederlandse infrastructuur voor en kennis van methaan.

Haalbaarheidsonderzoek
In het project BioPower2Gas onderzoekt de Hanzehogeschool Groningen de technologische en economische haalbaarheid van de opslag van groene elektriciteit als het hierboven genoemde methaan. In het onderzoeksproject werken vier kennisinstellingen, drie mkb-ondernemingen en drie industriële partners nauw samen. Het zet op een multidisciplinaire manier vele jonge professionals (hbo, wo en master) en (hbo) docent-onderzoekers op het spoor van vernieuwingen die nodig zijn voor het klimaat en energievoorziening in het Nederland van de toekomst.


Zes genomineerden
Op 2 juli sloot de aanmelding voor de RAAK-award 2018. Van de 23 projecten die op dat moment binnen waren heeft de jury er zes genomineerd voor de RAAK-award. De genomineerden zijn (in alfabetische volgorde): 

Over de RAAK-award
De RAAK-award biedt toonaangeven praktijkgericht onderzoek van hogescholen een podium. Met de prijs wil het regieorgaan de bekendheid en kwaliteit van het onderzoek aan hogescholen verhogen.

(Foto's: Hanzehogeschool Groningen, SIA Nationaal Regieorgaan Praktijkgericht Onderzoek)

Gerelateerd

Onderzoek is een belangrijk fundament

Standpunt

Innovaties en toepassing ontwikkelen in de beroepspraktijk van o.a. medische professionals, ICT-ers, kunstenaars en leraren is wat praktijkgericht onderzoek van hogescholen stimuleert. Dat doen ze onder begeleiding van lectoren en in samenwerking met bedrijven en organisaties. Tevens versterkt het praktijkgericht onderzoek een onderzoekende een kritische houding van studenten en versterkt het de onderwijskwaliteit. Hogescholen participeren in de Kenniscoalitie en bepleiten gezamenlijk voor majeure investeringen, zowel publiek als privaat, in de Nationale Wetenschapsagenda. Deze agenda stimuleert een impuls in de keten van kennis en wetenschap.

Lees meer