Actualiteit

Uitreiking tijdens SIA-congres 2018 op 15 november

Onderzoeksproject 'AROSSTA - Artificial Reefs on Saba and Statia' Hogeschool van Hall Larenstein genomineerd voor RAAK-award 2018

Het onderzoeksproject 'AROSSTA - Artificial Reefs on Saba and Statia' van de Hogeschool van Hall Larenstein is genomineerd voor de RAAK-award 2018. De prijsuitreiking vindt plaats tijdens het SIA-congres op 15 november a.s. in het NBC congrescentrum Nieuwegein. Aan het eind van het congres maakt de jury bekend welk onderzoeksproject de award mee naar huis mag nemen. De deelnemers bepalen met elkaar wie de publieksprijs wint. 

Kunstmatige riffen
De koraalriffen van de Caribisch Nederlandse eilanden St. Eustatius en Saba zijn van groot ecologisch en economisch belang. De afgelopen decennia is dit ecosysteem ernstig achteruit gegaan. Het rif biedt minder schuilplaatsen aan vissen en zee-egels, die daardoor verdwijnen. Het gevolg daar weer van is dat het rif overwoekerd wordt met algen die nieuwe koraalaanwas bemoeilijken en zo voorkomen dat het rif zich herstelt.

Het project AROSSTA onderzoekt samen met lokale natuurbeheerorganisaties of het lukt om met kunstmatige riffen het ecosysteem te herstellen. Wereldwijd worden deze ‘namaak’ riffen steeds meer gebruikt, maar of ze ook werken hangt sterk af van de mate waarin rekening is gehouden met de lokale omstandigheden. Als de riffen goed functioneren kunnen belangrijke soorten herstellen en kan koraal zich weer vestigen. De natuurbeheerorganisaties willen weten hoe kunstmatige riffen optimaal bij kunnen dragen aan het herstel van het koraalrifecosysteem bij St. Eustatius en Saba. Om deze vraag te beantwoorden worden in het AROSSTA project verschillende soorten riffen gebouwd. De functionaliteit van de verschillende soorten wordt gedurende twee jaar onderzocht en vergeleken.

Bekijk de nieuwe, innovatieve, onderzoeksmethode die het project AROSSTA gebruikt:

Zes genomineerden
Op 2 juli sloot de aanmelding voor de RAAK-award 2018. Van de 23 projecten die op dat moment binnen waren heeft de jury er zes genomineerd voor de RAAK-award. De genomineerden zijn (in alfabetische volgorde): 

Over de RAAK-award
De RAAK-award biedt toonaangeven praktijkgericht onderzoek van hogescholen een podium. Met de prijs wil het regieorgaan de bekendheid en kwaliteit van het onderzoek aan hogescholen verhogen.