Actualiteit

NOS belicht problemen inzet zzp'ers bij hogescholen

De NOS besteedde op 3 april op radio, tv en internet aandacht aan de problemen die hogescholen hebben met de inzet van zzp'ers. Het gaat om de vraag wanneer een zzp'ers wel of niet als een echte zelfstandige met een VAR-verklaring op een hogeschool kan werken. De NOS zoemde in op de Amsterdamse Hogeschool voor de Kunsten (AHK) waar het probleem aan de hand van de praktijk werd belicht.

Lees en zie het tv-item op de website van de NOS

Gerelateerd

Goede vooruitzichten voor afgestudeerde hbo'ers!

Actualiteit

De vooruitzichten voor afgestudeerde hbo’ers zijn goed. Dat blijkt uit de HBO-Monitor die in 2015 voor het eerst afgestudeerden niet alleen anderhalf jaar, maar ook vijf jaar na diplomering ondervroeg over hun ervaringen. Deze lange-termijn-gegevens zijn uniek voor de hbo-sector en maken het mogelijk individuele loopbaantrajecten in kaart te brengen. Tachtig procent van de Nederlandse hogescholen werkte mee aan dit onderzoek van ROA, het Researchcentrum voor Onderwijs en Arbeidsmarkt van de Universiteit Maastricht. De conclusie van het rapport: de arbeidsmarktpositie van hbo’ers is vijf jaar na diplomering nog sterker dan kort na diplomering.

Lees meer

Met goedgekeurde modelovereenkomsten zzp’ers behouden voor het hbo

Actualiteit

Ter vervanging van de Verklaring Arbeidsrelatie, de VAR-verklaring om zzp’ers in te kunnen huren, heeft het beroepsonderwijs overeenstemming bereikt met de Belastingdienst over twee nieuwe modelovereenkomsten. Deze modelovereenkomsten zijn specifiek gericht op onderwijsgevende werkzaamheden in het mbo en hbo. Voor hogescholen zijn zzp’ers in de rol van vakspecialisten, in aanvulling op het reguliere docentencorps, cruciaal voor de kwaliteit van het hoger beroepsonderwijs.

Lees meer

Zzp’er onmisbaar voor kwaliteit hoger beroepsonderwijs

Actualiteit

“Zzp’ers in de rol van vakspecialisten zijn, in aanvulling op het reguliere docentencorps, cruciaal voor de kwaliteit van het hoger beroepsonderwijs. Zonder hun specifieke vakkennis gaat de kwaliteit van het hbo drastisch achteruit.” Dat zegt Thom de Graaf, voorzitter van de Vereniging Hogescholen, die de Tweede Kamer in een brief oproept om er voor te zorgen dat deze vakspecialisten niet verloren gaan voor het hbo. Aanstaande donderdag praat de Kamer met minister Bussemaker van Onderwijs over de begroting en beleidsagenda 2015.

Lees meer