De voordracht voor de Deltapremie 2021 is geopend. Voorzitters van het College van Bestuur van een door de overheid bekostigde hogeschool kunnen een lector van hun hogeschool voordragen. De Deltapremie heeft als doel om de zichtbaarheid en de doorwerking van praktijkgericht onderzoek te vergroten. Daarnaast stimuleert de premie dat lectoren zich ontwikkelen tot ambassadeurs van het praktijkgericht onderzoek. De Deltapremie wordt elke twee jaar uitgereikt aan twee lectoren. De Deltapremie is een gezamenlijke initiatief van de Vereniging Hogescholen en Nationaal Regieorgaan Praktijkgericht Onderzoek SIA (Regieorgaan SIA).
Voordracht kandidaten
Per hogeschool kan 1 voordracht worden gedaan. Partners vanuit de beroepspraktijk, onderwijs en onderzoek dienen deze voordracht met aanbevelingsbrieven te ondersteunen. De voordrachten dienen uiterlijk 1 mei, 14.00 uur 2021, bij Regieorgaan SIA binnen te zijn. Voordrachten ingediend na deze datum en tijd worden niet in behandeling genomen. Bezoek de Deltapremie-website voor meer informatie en voordragen van kandidaten.
Beschikbaar bedrag
Regieorgaan SIA stelt maximaal € 1.000.000 beschikbaar voor de Deltapremie 2021. Hiermee kunnen maximaal twee lectoren een Deltapremie krijgen. Per lector en zijn of haar onderzoeksgroep is een premie van maximaal € 500.000 beschikbaar. De premie wordt toegekend aan de onderzoeksgroep van de winnende lector en is daarom niet persoonsgebonden.
Stevige plaats
Het praktijkgericht onderzoek heeft inmiddels een stevige plaats verworven in de samenleving. Er zijn momenteel bijna 700 lectoren en ruim 3.000 docentonderzoekers bij betrokken. Uitgangspunt van het onderzoek is altijd vraagstukken en problemen uit de praktijk oplossen mét de praktijk. Zo zorgt praktijkgericht onderzoek voor toepasbare oplossingen voor maatschappelijke uitdagingen. Om het belang hiervan te onderstrepen is de Deltapremie ontwikkeld. Als erkenning voor de waardevolle bijdrage die lectoren met hun onderzoeksgroep en uitgebreide netwerk leveren aan de samenleving. De winnaars in 2019 waren AnneLoes van Staa (lector Transities in Zorg, Hogeschool Rotterdam) en Mark Mobach (lector Facility Management, Hanzehogeschool Groningen).