Actualiteit

Programma 10voordeleraar

Vacature: data-analist / psychometrisch specialist

De Vereniging Hogescholen verenigt de hogescholen in Nederland. Visieontwikkeling, belangenbehartiging, delen van kennis en optreden als werkgeversorganisatie zijn de kerntaken. Met een grote diversiteit aan kennis, opinie en expertise op het gebied van onderwijs en onderzoek is de vereniging een onmisbare spil in het maatschappelijke en onderwijsveld. 

De Vereniging Hogescholen voert tezamen met de lerarenopleidingen het programma 10voordeleraar uit. De ontwikkeling en afname van landelijke kennistoetsen voor de lerarenopleidingen staat bij 10voordeleraar centraal. De landelijke kennistoetsen worden digitaal op de hogescholen afgenomen en zijn in de hoofdfase een verplicht onderdeel van de opleiding. Wegens het vertrek zijn we op zoek naar een: data analist / psychometrisch specialist (0,6 – 0,8  fte).

Wat ga je doen?
Als data-analist/psychometrisch specialist voer je data-analyses uit op de prestaties van studenten op toetsen. Hiervoor wordt gewerkt met R. Het is een veelzijdige functie, waarin je enerzijds je kennis over de psychometrie van tests en examens kan toepassen en anderzijds creatief aan de slag gaat met de data om daar nieuwe inzichten uit te verkrijgen en op basis daarvan adviezen te geven aan het programmamanagement, de Raad voor Kwaliteitsborging en constructieteams. Kernelementen van de functie zijn: 

 • analyses uitvoeren om de psychometrische kwaliteit van vragen en toetsen in kaart te brengen;
 • analyseren van de data en de totstandkoming van de cesuur na de toetsafname;
 • organiseren van deskundigheidsbijeenkomsten voor constructieteams om psychometrische resultaten te bespreken;
 • begeleiden van normeringspanelbijeenkomsten om de cesuur van toetsen te bepalen;
 • adviseren over de inrichting van de item-banken in een nieuw toetssysteem;
 • onderzoek uitvoeren naar de resultaten van de toetsen, de vergelijkbaarheid van toetsen en trends over de studiejaren heen.

Wat vragen we?

 • Je beschikt over een masterdiploma in een relevant vakgebied;
 • je hebt kennis van methoden en technieken, in het bijzonder van testtheorie;
 • je hebt ervaring met R(Studio) en Excel;
 • kennis van C++ en/of Python is een pre;
 • ervaring met het optimaliseren van data-analyseprocedures (bij voorkeur in R) is een pre;
 • ervaring met toetsontwikkeling is een pre;
 • ervaring met SQL is een pre;
 • je bent secuur, creatief in je benadering van data, werkt graag zelfstandig, bent communicatief vaardig en hebt technisch inzicht.

Wat bieden wij?
Wij bieden je een uitdagende en afwisselende functie bij een kleine, slagvaardige organisatie met leuke collega’s. Je salaris ligt tussen de € 2.997 en € 5.219 (BBRA-schaal 12) bruto per maand (bij een voltijds dienstverband van 36 uur per week) en is met name afhankelijk van je werkervaring. Daarnaast krijg je 8% vakantietoeslag, een 13e maand en worden je reiskosten op basis van openbaar vervoer (1e klasse) vergoed. De vereniging is aangesloten bij het ABP en kent verder een keuzemodel arbeidsvoorwaarden, een aantrekkelijke collectieve ziektekostenverzekering en gunstige scholingsmogelijkheden. Het betreft vooralsnog een tijdelijk contract voor de duur van een jaar. Als je nu in dienst bent bij een hogeschool dan kun je ook bij de Vereniging Hogescholen worden gedetacheerd.

Informatie
Wil je inhoudelijk meer weten over deze functie dan kun je contact opnemen met Monika Vaheoja, Coördinator Psychometrie, via telefoon 06 53 13 17 81 of e-mail, of met Arian van Staa, programmamanager, via 070 312 21 41 of e-mail. Voor informatie over 10voordeleraar kun je terecht op de website: www.10voordeleraar.nl . Heb je meer algemene vragen (over de procedure e.d.) dan kun je terecht bij de afdeling P&O (zie hierna).

Sollicitatie
Je schriftelijke motivatie met CV ontvangen we graag uiterlijk 17 september 2017, bij voorkeur via e-mail ter attentie van Maurice Reulink, P&O-adviseur. Per post kan ook: Vereniging Hogescholen, afdeling P&O, Postbus 123, 2501 CC Den Haag, onder vermelding van ‘PSM-10VDL’.